Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

I u BiH se prikupljaju podaci o Colgate pasti

Agencija za nadzor nad tržištem BiH nema saznanja niti je do sada dobila bilo kakve informacije od mjerodavnih inspekcijskih tijela o zubnim pastama na bh. tržištu, koje predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.

08.09.2014. 08:42 / Izvor: Dnevni list

Za pastu za zube Colgate Total na britanskom i američkom tržištu dokazano je da sadrži kancerogeni sastojak triklosan. Agenciju za nadzor nad tržištem BiH upitali smo provodi li se kontrola na bosanskohercegovačkom tržištu za taj isti proizvod.

Kako su nam kazali, Agencija za nadzor nad tržištem BiH u suradnji s mjerodavnim inspekcijskim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH prikuplja informacije o navedenom proizvodu.

Iz Agencije su napomenuli da u sustavu za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima Europske unije (RAPEX) nijedna država članica nije poslala obavijest o opasnostima vezanim za ovaj proizvod niti o povlačenju proizvoda s tržišta Europske unije.

Regulative

Kako naglašavaju iz spomenute institucije, sukladno uredbi br. 358/2014 od 9. travnja 2014. o izmjeni priloga II. i V. uredbi br. 1223/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o kozmetičkim proizvodima, dopuštena je uporaba triklosana (CAS broj 3380-34-5) s najvećom koncentracijom od 0,3 posto u zubnim pastama.

"Što se pak tiče regulative u Bosni i Hercegovini, prema važećem pravilniku o uvjetima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opće uporabe koji se mogu stavljati u promet ('Službeni list SFRJ', broj 26/83, 61/84, 56/86, 50/89 i 18/91), maksimalno dopuštena koncentracija triklosana u sredstvima koja dolaze u dodir sa sluzokožom je 0,3 posto", dodaju u Agenciji. Upitali smo i koji je njihov savjet potrošačima te trebaju li ili ne izbjegavati sumnjivu pastu za zube.

Potrošačima se preporučuje da ukoliko imaju prigovor na sigurnosne značajke neprehrambenog proizvoda obavijeste Agenciju za nadzor nad tržištem BiH, na način da pošalju popunjen obrazac za prigovor potrošača koji je dostupan na web stranici Agencije www.annt.gov.ba, elektronskim putem ili putem faksa.

Štetne paste

Na upit je li se dosada događalo da su se na našem tržištu prodavale zubne paste štetne po zdravlje potrošača, o tomu, kažu, nemaju saznanja.

"Agencija za nadzor nad tržištem BiH nema saznanja niti je do sada dobila bilo kakve informacije od mjerodavnih inspekcijskih tijela o zubnim pastama na bh. tržištu, koje predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača", stoji u odgovoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti