Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

I u Tuzlanskom kantonu počela masovna vakcinacija bez najave

28.07.2021. 15:02 / Izvor: Akta.ba

Domovi zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona krenuli su sa procesom masovne vakcinacije nakon što je u posljednjih nekoliko dana na područje TK stiglo 26.940 doza vakcina. Prezentujući nove momente kada je u pitanju proces vakcinacije protiv COVID-19 na području Tuzlanskog kantona ministar zdravstva Božo Jurić kazao je da je ovo jedna od preporuka Koordinacionog tima za vakcinaciju FBiH kako bi se ubrzala vakcinacija u skladu sa većim brojem vakcina koje će u narednom periodu pristizati u FBiH.

"Data je preporuka da ukoliko je vakcinacija prioritetnih skupina u većoj mjeri završena ili je pri kraju, a da zainteresiranost iz tih kategorija slabi, da se u skladu sa raspoloživim brojem vakcina krene i sa masovnijom vakcinacijom cjelokupnog stanovništva, dakle svih osoba starijih od 18 godina koje se žele cijepiti", kazao je ovom prilikom  ministar Jurić.

U medjuvremenu je održan radni sastanak sa direktorima domova zdravlja sa područja TK gdje je zaključeno da je Kanton u fazi i mogućnosti da krene sa masovnom vakcinacijom, odnosno vakcinacijom svih osoba starijih od 18 godina, uz činjenicu da i dalje prednost imaju starije i ranjivije grupacije, ukoliko do sada iz bilo kojeg razloga nisu cijepljeni, rečeno je ovom prilikom.

Svi domovi zdravlja će se organizirati na načine koji su njima najpogodniji, naglašeno je, da bi u što kraćem vremenu vakcinisali što veći broj stanovnika jer je primarni cilj da u periodu kada je epidemiološka situacija u TK i generalno u BiH povoljnija da se iskoristi momenat i vakcinacijom obuhvati što veći broj ljudi.

"Dolaskom novih vakcina otvara se put za masovinu vakcinaciju", kazala je dr. Jasmina Džambić Brkić, epidemiloginja Zavoda za javno zdravstvo naglašavajući da su "neki od domova zdravlja već bili završili vakcinaciju starijih od 60 godina, prioritetnih skupina i tražili od Zavoda odobrenje da krenu u vakcinaciju ostalog stanovništva koje je zainteresirano".

Tokom protekle sedmice u pojedinim domovima zdravlja na području TK, poput Tuzle, Sapne, Teočaka i Banovića, bila su "otvorena vrata" za one koji su se htjeli vakcinisati bez najave i poziva, rečeno je na današnjoj press konferenciji. 

Preporuka je, da se vakcinacija odvija tokom cijelog dana, od 8:00 do 20:00 sati te da se po mogućnosti organizuje i rad vikendom.

Zbog prisutne male zainteresiranosti građanstva za vakcinaciju ministar Jurić je još jednom je naglasio da su sva cjepiva protiv COVID-19 koja su registrirana i koja se koriste kod nas i u svijetu podjednako djelotvorna i sigurna.

"Ono što se nameće kao problem je zainteresiranost stanovništva za vakcinaciju. Kao jedan od razloga navodi se da se dominantno radi o vakcinama Astra Zeneca jer pojedinci odbijaju ovu vakcinu sa stavom da žele primiti neku drugu", kaže Jurić.

Ističe da su podjednako sve vakcine djelotvorne, a da do danas nije prijavljen niti jedan slučaj ozbiljnih nus pojava.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona su kazali da i lica koja nemaju zdravstveno osiguranje također mogu doći na vakcinaciju u matičnoj općini u ustanovu gdje se provodi imunizacija.

Do sada je na području TK upotrijebljeno 70.000 doza različitih vakcina i nisu prijavljene ozbiljne nus-pojave prilikom aplikacije niti jedne vakcine prisutne kod nas. 

  

 

 

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Tuzla

masovna vakcinacija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti