IAESTE BiH: Nastavak stručne prakse za inostrane studente u bh. firmama

23.12.2013. 10:16 / Izvor: eKapija.ba
IAESTE BiH: Nastavak stručne prakse za inostrane studente u bh. firmama

Pripremajući se za razmjenu u 2014. godini IAESTE BiH LC Sarajevo obratilo se bh. kompanijama s molbom da u toku naredne godine prime inostrane studente da obavljaju praksu u njihovoj kompaniji i tako se pridruže kompanijama koje ih godinama podržavaju.

Pripremajući se za razmjenu u 2014. godini IAESTE BiH LC Sarajevo - Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse obratilo se bh. kompanijama s molbom da u toku naredne godine prema svojim mogućnostima prime inostrane studente da obavljaju praksu u njihovoj kompaniji i tako se pridruže kompanijama koje ih godinama podržavaju.

IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) je najveća svjetska studentska organizacija za razmjenu studenata fakulteta prirodnih i tehničkih nauka, osnovana 1948. godine. IAESTE BiH predstavlja Bosnu i Hercegovinu u međunarodnom udruženju IAESTE kojeg čini preko 80 zemalja članica. Djelujući pod pokroviteljstvom UN-a i UNESCO-a, IAESTE je jedna od vodećih i najvećih studentskih organizacija u svijetu.

Ove godine, kao i proteklih, nastavljaju sa organizovanjem stručne prakse za studente iz inostranstva u bh. kompanijama i institutima.

"Zadovoljstvo nam je obavijestiti javnost o našem uspješno realizovanom ljetnjem programu zahvaljujući svim poslodavcima koji su obezbjedili prakse za studente. Članovi IAESTE-a BiH LC Sarajevu su organizovali doček studenata i ispunili njihov boravak u Sarajevu i Bosni i Hercegovini raznim interesantnim i edukativnim dešavanjima. Pored toga naši članovi bili su zaduženi za organizaciju njihovog smještaja i dobijanje potrebnih viza", navode iz IAESTE BiH.

Iz IAESTE-a podsjećaju da prijemom na praksu jednog ili više studenata iz inostranstva djelujete kao društveno odgovorna kompanija i omogućavate studentima sa Univerziteta u Sarajevu i Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu da odu na praksu u inostranstvo i steknu znanje neophodno za njihovu struku, te dolazite u kontakt sa najboljim studentima iz inostranstva, čije znanje i ideje Vam mogu pomoći u daljnjem radu. Također, dobijate mogućnost ostvarivanja kontakta sa budućim poslodavcima tog studenta iz njihove matične zemlje, a komunikacija sa stranim studentima je u većini slučajeva na engleskom jeziku, što može poslužiti kao jednostavan vid testiranja Vaših uposlenika.

Inače, kompanije koje su podržale u 2013. godini rad IAESTE BiH LC Sarajevo su: Prevent Sarajevo d.o.o, Bekto-Precisa d.o.o, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA, Petrolinvest d.d., Comp-2000 d.o.o., Info Studio d.o.o, Rama-Glas d.o.o., MDG International d.o.o. , Deep reklame d.o.o., Putna Laboratorija d.o.o.

Za sve dodatne informacije budite slobodni i kontaktirajte na e-mail zlatan.ajanovic@iaeste.org

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti