Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Iako je zatražen dodatni angažman OS BiH: Mali pomaci u Željeznom Polju

12.08.2014. 08:24 / Izvor: Oslobođenje

Nakon što je Predsjedništvo BiH u petak donijelo odluku o angažiranju resursa Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodnu nesreću izazvanu poplavama, general-major OSBiH Senad Mašović kazao nam je kako se dodatna tehnika i personal Oružanih snaga već nalaze u Željeznom Polju i Maglaju - Donji Bradići te Kostajnici.

Sanacija korita

"Posljednja odluka Predsjedništva odnosi se na dodatni sedmodnevni angažman radi pružanja pomoći civilnim strukturama. Uporedo sa ovom odlukom provodimo još neke aktivnosti, a tiču se uglavnom sanacije riječnih korita i putne infrastrukture na nekoliko općina od Zavidovića, Olova, Lopara, Šejkovića i drugih. Konkretno, u Željeznom Polju imamo dvije inžinjerske mašine i dva kamiona sa personalom za prijenos materijala i dislokaciju u cilju oslobađanja putnih komunikacija. Isti broj mašina nalazi se i u Maglaju i Kostajnici. U pomoći je u ovim mjestima angažirano oko stotinu pripadnika OS-a, ali moram napomenuti da je ključni doprinos u inžinjerskim mašinama i kamionima, jer se od nas ne traži da fizički radimo. Ključna je tehnika koja treba pomoći u sanaciji i raščišćavanju putnih komunikacija", kazao nam je general-major Mašović. 

I dalje je najteža situacija u selima mjesne zajednice Željezno Polje, jer je uništen put na ulaznom dijelu u mjestu Čole zbog izlijevanja rijeke Željeznice, čime je onemogućen prilaz u Željezno Polje osim alternativnih pravaca. Mještanin Željeznog Polja Asmir Tutnjić kazao je kako se, iako su mašine osigurane, stvari ipak odvijaju presporo.

"Još se probijamo kroz šumske puteve da bismo došli do mjesta gdje su bile naše kuće. Mašine su tu, ali otkako je blokiran put M-17, do danas nije bilo velikog napretka. Svaki dan demonstriramo i imamo šatorsko naselje ispred Općine Žepče jer nemamo drugog izlaza. Za sutra je zakazana sjednica Općinskog vijeća, pa ćemo vidjeti šta će za nas uraditi predsjedavajući OV-a Muhamed Jusufović. Ogorčeni smo svime, jer je Općina Zenica uradila mnogo više za svoje ljude. Mi tražimo samo da nam Općina da zemlju, ne tražimo da nam pravi kuće. Dobili smo ponudu iz Turske za 30 montažnih kuća, ali gdje ćemo ih postaviti kada Općina nije riješila taj osnovni zadatak", poručuje Tutnjić.

Danas podjela paketa

Stanovnici naselja Bare u Srebreniku jučer su izašli na ulice i blokirali Koprića most, izražavajući ogorčenje zbog odnosa vlasti za vrijeme i poslije posljednjih poplava. Mještani ovog naselja pretrpjeli su najveće štete te poručili da će svaka sljedeća kiša donijeti nove poplave ukoliko se ne sanira korito rijeke Tinje.

"Ja više nemam gdje živjeti. Ovo je šesta poplava. Dajte neka nas neko pogleda", kazala je jedna od mještanki u izjavi za radio Studio D.

Ukoliko za deset dana ne počnu radovi na koritu Tinje, stanovnici prijete da će u potpunosti blokirati cestu prema Gračanici. Jučer je u Bijeljini zasjedao Štab Civilne zaštite. Sekretar Crvenog križa  Bijeljina i član Štaba CZ-a Perica Gligić kazao nam je kako su svi vodostaju u opadanju.

"U Novoj Janji  je 50 novih poplavljenih kuća, dok je u Staroj Janji njih oko 70. Najvjerovatnije da će se danas raditi dezinfekcija. Danas pripremamo higijenske pakete, čija će podjela početi sutra, dok će narednog ponedjeljka biti podijeljena i donacija 1.600 porodičnih paketa, koje donira italijanska nevladina organizacija", kazao je Gligić.

Maglaj očišćen, Orašju treba nasip

Premijer FBiH Nermin Nikšić razgovarao je jučer u sjedištu federalne Vlade s načelnikom Maglaja Mehmedom Mustabašićem, koji ga je upoznao sa stanjem u ovoj općini pogođenoj poplavama i klizištima. Poplave u ovom mjesecu usložnile su ionako teško stanje prouzrokovano majskim nepogodama, kada je stradalo 1.500 stambenih i oko 300 privrednih objekata. Općina Maglaj sačinila je plan obnove, u kojem su kao strateški pravci označene javne ustanove, ekonomija, infrastruktura i stanogradnja. Istaknuto je da je grad Maglaj očišćen od nanosa koje su donijele poplave, a o kolikom se poslu radilo, govori podatak da je samo za angažovanje mehanizacije potrošeno 105 tona nafte. Prema riječima načelnika Mustabašića, prave razmjere prirodne nesreće i dalje su vidljive unutar stambenih i privrednih objekata. Federalni premijer podsjetio je da je Vlada u prvoj interventnoj pomoći uputila općini Maglaj 590.000 KM, te da je prije nekoliko dana na ime pomoći za četiri kantona uplaćeno ukupno 3,5 miliona KM.

Nikšić se jučer sastao i sa premijerom Posavskog kantona Marijanom Oršolićem i načelnikom Općine Orašje Đurom Topićem koji su ga upoznali s posljedicama koje su poplave pričinile ovom dijelu FBiH, kao i planovima za saniranje šteta i obnovu. Ocijenjeno je nužnim poduzimanje mjera na obrani od poplava. U tok kontekstu, zajednički je podržana inicijativa da se projekt izgradnje nasipa kandidira za financiranje sredstvima koja su na donatorskoj konferenciji predviđena za zajedničke regionalne projekte. Razmatrana je i inicijativa o mogućnosti iznalaženja povoljnih kreditnih sredstava namijenjenih financiranju sjetve.

Pravilnik potpisan

Ministar finansija FBiH Ante Krajina potpisao je krajem prošle sedmice Pravilnik o vrsti prihoda i načinu uplate koji uskoro treba biti objavljen u Službenim novinama FBiH. Ovaj podzakonski akt neophodan je za primjenu Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom. Pravilnik će odrediti koje vrste prihoda izdvojene za pomoć stradalim, među kojima su i izdvajanja iz plata uposlenih u FBiH, se uplaćuju na koje račune.

Potraga za dvojicom muškaraca

Specijalna jedinica policije MUP-a RS-a i dalje traga za dvojicom muškaraca koji su nestali u poplavama na banjalučkom području, rečeno je za Srnu u Centru javne bezbjednosti Banja Luka. Portparol CJB-a Banja Luka Marija Markanović kazala je da specijalna jedinica pretražuje korita Vrbasa i Vrbanje, a pripadnici banjalučkog Centra teren gdje bi nestali, kako se sumnja, mogli da se nalaze. U augustovskim poplavama na banjalučkom području nestali su Darko Stanojević i Goran Simić, a pronađeno je tijelo Petre Živković. Stanojević je 5. augusta oko 21 čas od porodične kuće otišao ladom nivom sa Petrom Živković, kada su i nestali prelazeći Crni potok kod Čelinca. Goran Simić nestao je 5. augusta u poplavama u Ulici Koste Jarića u Banjoj Luci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti