Iako su "Željeznice FBiH" produžile probni period prevoza za GIKIL: Cijene transporta neće biti snižene

03.09.2009. 09:21 / Izvor: Nezavisne novine
Iako su 'Željeznice FBiH' produžile probni period prevoza za GIKIL: Cijene transporta neće biti snižene

Probni period u kojem lukavačka koksara GIKIL treba da preveze određenu količinu uglja i koksa željeznicom, uveden kako bi bilo dogovarano sniženje cijene prevoza, produžen je do 1. oktobra, ali je vjerovatno da do sniženja cijene neće doći, kažu u "Željeznicama Federacije BiH".

Koksara je do septembra, kada su istekla tri mjeseca probnog perioda, trebalo da preveze 200.000 tona uglja i 175.000 tona koksa kako bi bilo utvrđeno da li mogu ispuniti godišnji plan prevoza, te potom dogovarano sniženje cijena koje je tražila lukavačka fabrika zbog problema s kojima se suočila usljed globalne ekonomske krize.

Smajo Salketić, izvršni direktor za poslove željezničkog operatora "Željeznica FBiH", izjavio je da je probni period produžen zbog štrajka, koji je nedavno održan u tom preduzeću.

"Rok je prolongiran za 1. oktobar i tada će biti podvučena crta. Cijene prevoza vjerovatno ostaju iste, jer su i sada na granici isplativosti. Možemo eventualno vidjeti da uvedemo neke povlastice", dodao je Salketić.

Komentarišući najave iz "Željeznica FBiH", Faik Buševac, zamjenik generalnog direktora GIKIL-a, istakao je da ne bi mogli raditi ako bi "Željeznice» insistirale na postojećoj cijeni prevoza.

"Ako država ne pomogne svojim preduzećima, neće ni trebati prevoz. Mi i s proizvodnjom imamo velike gubitke. Vidjećemo u oktobru šta ćemo učiniti, ali i pored teške situacije, osnovna želja nam je da preživimo", rekao je Buševac.

GIKIL je tražio sniženje cijene prevoza sa 21,3 KM po toni uglja i koksa na 14,86 KM, a kroz razgovore dvije strane su došle do cijene od 17,8 KM. Prema ranijim procjenama, cijena od 17,8 KM, za šta je Vlada FBiH, kao vlasnik "Željeznica", dala saglasnost, umanjiće prihod tog preduzeća za 3,9 miliona KM godišnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti