Ian Brown za Akta.ba: Godišnja skupština EBRD-a je prilika koja se ne propušta

19.04.2019. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Ian Brown za Akta.ba: Godišnja skupština EBRD-a je prilika koja se ne propušta

Bosna i Hercegovina je zemlja domaćin Godišnje skupštine EBRD-a, jednog od najvažnijih poslovnih samita na svijetu.

Bosna i Hercegovina je zemlja domaćin Godišnje skupštine EBRD-a, jednog od najvažnijih poslovnih samita na svijetu.

Skupština će se održati u maju na 6 lokacija, a na 40 pratećih događaja će ugostiti više od 2.000 predstavnika poslovne zajednice i investitora, od čega 67 EBRD-ovih guvernera, 70 zvaničnih delegacija, te veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta.

O sastanku odbora, konkuretnosti bh. ekonomije, likvidnosti bankarstvog sektora, projektima EBRD-a, prilikama koje se, osim upoznavanja i poslovnog druženja sa velikim svjetskim imenima, pružaju bh. privrednicima, za Akta.ba je govorio Head of EBRD Office in B&H" , Ian Brown.

Možete li nam reći koliko projekata EBRD trenutno implementira u BiH? Kakvi su to projekti i koja je njihova vrijednost?

- Aktivni portfelj EBRD-a iznosi nešto više od milijardu eura, od čega je najveći dio u smislu obima (u EUR) infrastruktura - transportna i komunalna i ekološka infrastruktura, dok u smislu broja projekata dominiraju krediti privatnom sektoru. EBRD je prošle godine potpisala 15 novih transakcija, od kojih su samo dvije bile u javnom sektoru, a 13 u privatnom sektoru.

Ukupan angažman EBRD-a u privatnom sektoru BiH iznosi samo 11 posto. Zašto je to tako i koje aktivnosti EBRD provodi u cilju povećanja ovog portfelja?

- Kao što je gore navedeno, obim investicija potrebnih u infrastrukturu, a posebno u bolju povezanost, toliko je velik da smanjuje ulaganja u privatni sektor. EBRD ima za cilj da pomogne rast privatnog sektora u Bosni i Hercegovini, a to radimo ne samo kroz kredite lokalnim komercijalnim bankama koje kreditiraju male i srednje poduzetnike, već i kroz pružanje savjetodavne podrške lokalnim firmama u zemlji, a u nekoliko slučajeva i direktnim kreditiranjem MSP.

Zbog relativno lošeg imidža i poslovnog ambijenta, u BiH već dugi niz godina nema ozbiljnijih investicija. Nastavno na to, u Londonu je prošle godine potpisan dokument o zajedničkoj saradnji kako bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH? U kojoj fazi je realizacija te inicijative?

- EBRD i Vijeće ministara potpisali su Memorandum o razumijevanju "Inicijativa za investicijsku klimu i upravljanje za Bosnu i Hercegovinu", kojim je predviđeno osnivanje Investicijskog savjeta koji bi bio mjesto za strukturalni dijalog između vlasti i međunarodnih financijskih institucija i drugih međunarodnih aktera, te privatnog sektora. Međutim, nakon održanih izbora u oktobru, složili smo se da trebamo sačekati formiranje novih vlada na svim nivoima prije nego što nastave aktivnosti sa ovom inicijativom. Nadamo se da ćemo nastaviti razgovore o ovoj i drugim inicijativama za poboljšanje poslovne klime kada se konačno formiraju svi nivoi vlasti.

Koji su budući planovi EBRD-a u BiH, pogotovo u segmentu razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH? Koji je ključni cilj EBRD-a u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije?

Investicije EBRD-a u Bosni i Hercegovini se vrše u okviru naše strategije, a sada smo u drugoj godini petogodišnjeg strateškog perioda od 2017. do 2022. godine. Ova strategija postavlja tri cilja za investiranje EBRD-a  - podršku privatnom sektoru, promovisanje regionalne i evropske integracije (uključujući podršku za infrastrukturu koja podržava povezivanje) i izgradnju zelene ekonomije.

Najveći problem privatnog sektora i malih i srednjih preduzeća je, osim administrativnih barijera, nedostatak kapitala. Da li EBRD planira nove programe podrške za mala i srednja preduzeća u konkurentnim sektorima i povoljne finansijske podsticaje?

- EBRD već ima uspostavljene brojne kreditne linije sa lokalnim bankama koje podržavaju mala i srednja preduzeća zajedno sa dugogodišnjim programom savjetodavne podrške kako bi pomogli lokalnim kompanijama da kroz stručno savjetovanje razviju svoje poslovanje. Ove godine smo potpisali nove kreditne linije sa dvije lokalne banke, a sa drugim bankama da ih pratimo, obezbijedimo finansiranje (uz finansijske podsticaje za zajmoprimce) za investicije koje pomažu MSP da ispune EU standarde - bilo tehničke, ekološke, ili u poboljšanju energetske efikasnosti. Ovaj proizvod se pokazao veoma atraktivnim na tržištu.

Mala i srednja preduzeća često govore da nemaju dovoljno dobar pristup finansijama. Smatrate li da su u pravu kada kažu da su banke prestroge pri davanju kredita?

Dok je bankarski sektor u cjelini visoko likvidan, naša istraživanja koje provodimo o kompanijama u Bosni i Hercegovini govore da pristup finansijama predstavlja ozbiljnu prepreku za MSP. Međutim, apetiti banaka za kreditiranjem MSP-a neprestano se poboljšavaju s obzirom na to da se omjer lošijih kredita ovom sektoru smanjuje s visokih razina tokom financijske krize.

Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a, bit će održan u maju u Sarajevu. Zašto baš Sarajevo i BiH i koliko je ovakav događaj značajan za našu zemlju?

- EBRD dovodi svoj godišnji sastanak za 2019. godinu i Poslovni forum u Sarajevo na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine. Očekujemo dolazak oko 2.000 učesnika, uključujući lidere zemalja zapadnog Balkana, delegacije 70 guvernera EBRD-a, i mnoge poslovne delegate iz 38 ekonomija u kojima je EBRD aktivna, kao i iz zapadne Evrope. Vjerujemo da će ovaj događaj biti jedinstvena prilika da predstavimo grad i zemlju kao mjesto za poslovanje.

Koje prilike nudi Investiciona konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)?

- Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal za ekonomski razvoj i naš je cilj da pomognemo u tome zbog njenog cjelokupnog stanovništva. Konkurencija za strane direktne investicije je žestoka i od presudne je važnosti stvoriti uslove za privlačenje stranih i mobilizaciju lokalnih investitora. Postoji mnogo toga što se može uraditi, krenuvši od poreskog sistema, smanjenja birokracije, do stvaranja povoljnog poslovnog okruženja. U isto vrijeme, ljudi moraju znati o tome. Ovo je mjesto gdje naš godišnji sastanak zaista može napraviti razliku. To je prilika koja se ne smije propustiti.

Najavljen je dolazak više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice i investitora. Osim povezivanja investitora, koje benefite bh. kompanije mogu očekivati? 

- Godišnji sastanak i poslovni forum neće samo pomoći lokalnim kompanijama da se sretnu sa gostujućim investitorima iz raznih zemalja, već će i poslovanje dovesti u Sarajevo i zemlju. Iz našeg iskustva, mnogi posjetioci iz inostranstva ostaju da posjete zemlju. Godišnji sastanak dovodi u Bosnu i Hercegovinu investitoire koji inače ne bi mogli posjetiti zemlju - zato vjerujemo da ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za zemlju da se pokaže kao dobro mjesto za poslovanje.

- Budući da su u fokusu konferencije IT, turizam, te oblast malih i srednjih preduzeća, imate li za poruku za sve privrednike ovih sektora?

Učešće je besplatno za lokalna mala i srednja preduzeća. Pozivamo sve lokalne MSP da se registruju i prisustvuju!

Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti