Ibrahim Bosto, pomoćnik generalnog direktora Energoinvesta: Za dva mjeseca očekujemo detaljnije upute za koncept rada na istraživanjima naftnih lokaliteta

25.01.2010. 17:09 / Izvor: eKapija.ba
Ibrahim Bosto, pomoćnik generalnog direktora Energoinvesta: Za dva mjeseca očekujemo detaljnije upute za koncept rada na istraživanjima naftnih lokaliteta

Povodom sastanka eksperata norveških naftnih kompanija i Energoinvesta, održanom 22.01.2010. godine u Sarajevu, na kojem je razgovarano o stvaranju pravnog okvira za istraživanje naftnih nalazišta u Federaciji BiH, razgovarali smo sa Ibrahimom Bostom, pomoćnikom generalnog direktora Energoinvesta.

Podsjećanja radi, riječ je o istraživanjima rađenim prije rata kada je definisano pet lokaliteta na kojim postoje određene količine nafte. To su: Odžak, Orašje, Tuzlanski bazen, Sarajevsko-zenički bazen, te područje Dinarida, od Glamoča preko Livna i Drežnice, do zaleđa Neuma.

Bosto je za eKapija.ba potvrdio da je Energoinvest dobio eksluzivno pravo od strane Vlade FBiH, kao većinskog vlasnika kompanije, da vrši istražne radove i da bude nosilac aktivnosti u ime vlade.

"Pred nama je jedan period od dva mjeseca kada će se znati detaljnije obaveze, a ono što se sada može reći je da je na našu inicijativu predložena saradnja Vladi Norveške da nam pomogne u uređenju zakonske regulative, kada je u pitanju istraživanje nafte i gasa. Na osnovu te inicijative koja je išla preko Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i Ministarstva vanjskih poslova Norveške, sastanak je bio odziv na tu našu inicijativu".

Prema njegovima riječima, sastanku su prisustvovali predstavnici jedne vladine agencije koja se bavi ovom materijom i pomaže zemljama u uređenju zakonske regulative, da konkretno saznaju trenutno stanje zakonodavstva po tom pitanju u BiH, te da se upoznaju sa zakonom o zaštiti stranih investicija.

"Mi smo im dali dosta podataka i informacija i u narednih 15 dana se očekuje, da oni sve to analiziraju, da izađu sa konrektnim prijedlogom kako oni vide tu svoju pomoć, na osnovu čega zavisi dalji koncept rada“, kazao je Bosto za eKapija.ba.

Bosto je naglasio da se radilo o preliminarnom sastanku kojim se odgovorilo na inicijativu naše vlade.

"Najvažnije je da je Vlada Norveške spremna da pomogne u uređenju zakonske regulative koja bi kasnije po nekom bržem postupku išla i u parlamentarnu proceduru“, zaključuje on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti