IBU ponosni partner TPO fondacije i Britanske ambasade u projektu UNIGEM

08.10.2021. 13:42 / Izvor: Akta.ba
Burch fakultet

Ceremonija svečanog potpisivanja memoranduma o saradnji između TPO fondacije i Ambasade Velike Britanije u BiH te partnera u projektu UNIGEM održana je u srijedu, 01.10.2021. u hotelu Hills.

Ceremonija svečanog potpisivanja memoranduma o saradnji između TPO fondacije i Ambasade Velike Britanije u BiH te partnera u projektu UNIGEM održana je u srijedu, 01.10.2021. u hotelu Hills.

Projekt UNIGEM odnosno "University i gender mainstreaming", usmjeren je na rješavanje problema rodne nejednakosti u našoj zemlji, ali i regionu. Ukupno 17 javnih i privatnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore učestvuju u ovom projektu čije predviđeno trajanje je četiri godine.

Rodna ravnopravnost u visokom obrazovanju važan je korak u približavanju standardima EU u oblasti ljudskih prava te se ovim projektom pomaže i zemjama regije da ispune Cilj 5. Održivog razvoja UN-a.

Internacionalni Burch univerzitet ponosni je partner ovog projekta i zasigurno će dati svoj doprinos ostvarenju ovako važnih ciljeva.

"Želim da izrazim zadovoljstvo zbog našeg sudjelovanja u ovom projektu, čime ćemo naglasiti važnost principa rodne ravnopravnosti, te dodatno doprinijeti snaženju kapaciteta za ovu važnu oblast, kako programski, tako i za svakodnevno djelovanje. Kao član ove prestižne mreže, koju čini 17 univerziteta iz BiH i regiona, ciljamo biti predvodnik u procesu integracije rodnih pitanja u naš rad i u nastavni proces," izjavio je rektor Univerziteta, prof. dr. Mersid Poturak.

Ceremoniju potpisivanja ugovora o saradnji otvorila je Zilka Spahić Šiljak, profesorica rodnih studija iz TPO fondacije te predstavila osnovne ciljeve projekta. "Kroz UNIGEM želimo unaprijediti pitanje rodne ravnopravnosti na univerzitetima kroz kreiranje različitih geneder aktivnosti, obuka, kampanja i akademske razmjene preko fellowshipa za studente. Ono što je važnije od spremnosti i volje partnera da implementiraju formalni okvir zadat projektom jeste, da im to bude podstrek da se mijenja sistem na dobrobit svih članova akademske i šire zajednice", rekla je Šiljak.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field istaknuo je da je rodna ravnopravnost jedan od glavnih ciljeva ambasade: "Potpisivanje memoranduma je sjajno postignuće i pojačat će saradnju u polju rodne ravnopravnosti na univerzitetima. Memorandum kombinuje dvije važne teme: obrazovanje i rodnu ravnopravnost. Velika Britanija je ponosna što je prepoznata kao lider na ovom polju. Jednakost žena i djevojčica nam je jedan od vodećih prioriteta. Vjerujem da će ovaj projekt dovesti do promjena i to što ste danas tu mi je potvrda da imamo zajedničku viziju".

Svi partneri u projektu izrazili su svoju spremnost da daju maksimum kako bi projekt bio uspješan. Nakon predstavljanja projekta i partnera upriličeno je i zajedničko fotografisanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti