Iduće godine direktna avio linija iz Sarajeva za Bali

26.09.2018. 14:16 / Izvor: Fena
Iduće godine direktna avio linija iz Sarajeva za Bali

Ambasadorica Yani  je u svom obraćanju istakla razvijanje poslovne saradnje između Indonezije i BiH, čemu će doprinijeti i posjeta Džakarti.

Ambasadorica Republike Indonezije u BiH ugostila je sinoć međunarodne i bh zvanice na prijemu povodom 73. godišnjice nezavisnosti Republike Indonezije, države sa  263 miliona stanovnika, sa najvećom muslimanskom populacijom u svijetu,  trećom najvećom po demokratiji i petnaestom najvećom po ekonomiji u svijetu sa ekonomskim rastom od 5,4 posto.

"Indonezija je dokaz da demokratija, savremenost, islam, kršćanstvo, katoličanstvo, hinduizam, budizam, konfučizam mogu koegzistirati u harmoniji. Sa više od 17.000 otoka i morskom obalom dužine 54.716 km naseljenih sa više od 714 etničkih grupa i više od 1.300 jezika i dijalekata, Indonezija je istinski model tolerancije i pluralizma, vrijednosti koje se uvijek ističu prilikom interakcije sa drugim zemljama", rekla je ambasadorica Amelia Achmad Yani u obraćanju ambasadorima, bh dužnosnicima, predstavnicima institucija kulture, obrazovanja, finansija i bankarskog sektora, privrednicima i zvanicama iz  javnog života.

Naglasila je interaktivnu međunarodnu ulogu Indonezije u jačanju mira i sigurnosti. U regionalnom poretku, u posljednjih pet decenija, Indonezija i ostale članice ASEAN-a su stvorile i očuvale mirno okruženje u regionu jugoistočne Azije.

Govoreći o infrastrukturnim projektima koje je u protekle četiri godine pokrenuo predsjednik Indonezije Joko Widodo, ambasadorica je istakla  Trans Sumatra autoput dužine 2.500 km, Trans Kalimantan autoput dužine 3.900 km, Trans Sulavvesi autoput dužine 2.000 km i Trans Papua autoput dužine 4.300 km koji će biti završeni do kraja 2019. godine, zatim više od 230 brana za sistem navodnjavanja, 48 međunarodnih aerodroma, 230 domaćih aerodroma širom Indonezije, te pet glavnih luka: Džakarta, Surabaya, Semarang na Javi, Tanjung Belawan u gradu Medan i Tanjung Bitung na sjeveru Sulawesi.

Ambasadorica Yani  je u svom obraćanju istakla razvijanje poslovne saradnje između Indonezije i BiH, čemu će doprinijeti i posjeta Džakarti, 25- člane delegacije privrednika, predstavnika trgovine, turizma i obrazovanja, koji će u Indoneziji boraviti u okviru sajma Trade Expo.

"Posjeta će označiti  bolju trgovinsku saradnju  u oblasti prehrambenih proizvoda, kao što su palmino ulje, masti, biskviti, žitarice, kafa i kakao, kao i riblji proizvodi", rekla je ambasadorica uz napomenu da izvoz ribe iz   Indonezije u Japan, SAD i EU iznosi oko 465 miliona dolara.

U  posjeti Džakarti iz segmenta turizma učestvuje kompanija Turkish Airlines u Sarajevu koja će povesti predstavnike sedam različitih turističkih agencija iz BiH, te uporedo sa posjetom nekim zanimljivim lokacijama u Indoneziji, Turkish Airlines će također predstaviti historijsku sliku turizma u BiH.

"Turkish Airlines u Sarajevu ima svaki dan let za Džakartu, Sarajevo-lstanbul-Džakarta, i do juna ili jula sljedeće godine otvorit će direktnu liniju za Denpasar na Baliju", najavila je ambasadorica Yani novu avio liniju dodajući kako će  taj program turizma značiti nove posjete iz Indonezije i BiH.

U kontekstu povezivanja dvije države istakla je i kompaniju Qatar Airways u Sarajevu koja ima svaki dan let Sarajevo-Doha-Džakarta i let Sarajevo-Doha-Bali.

U segmentu obrazovanja, Indonezija naglašava program razvoja ljudskih resursa, programe između univerziteta u Indoneziji i Bosni i Hercegovini a za sljedeću godinu planirane su brojne razmjene predavača i studenata iz obje zemlje.

"Još jedan važan poduhvat je razmjena medijskih vijesti između Federalne novinske agencije FENA  i Državne novinske agencije ANTARA Indonezija. Memorandum o razumijevanju između dvije novinske agencije biti će potpisan tokom predstojeće posjete Džakarti", rekla je ambasadorica Yani.

Nakon obraćanja ambasadorice Yani, zvanicama je poslužen Nasi Tumpeng, indonežanska rižina kupa, tradicionalno jelo koje se priprema za posebne prilike, porodične proslave, vjenčanja ili rođendane te proslavu Dana nezavisnosti Indonezije.

"Najvažnija vrijednost  tog jela je blagodat od Svemogućeg Boga. To također simbolizira prosperitet i bogatstvo našeg naroda", pojasnila je ambasadorica Yani.

U nastavku programa tradicionalnim indonežanskim plesom kojeg su izvele žene iz Ambasade Indonezije u BiH upotpunjena je svečanost obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Indonezije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti