Iduće godine u Mostaru solarna elektrana?

01.12.2011. 15:02 / Izvor: eKapija.ba
Iduće godine u Mostaru solarna elektrana?

Iduće godine Mostar bi trebao dobiti solarnu elektranu, potvrdili su za ekapija.ba u Centru za obnovljive izvore energije Impro Impex.

Prema predviđanjima stručnjaka u njenu izgradnju trebalo bi biti utrošeno između 14 i 15 miliona eura, a za početak projekta čeka se donošenje zakonske regulative, odnosno pravila igre.

"Izvršene su određene pripreme, mjerenja, analize i radi se na izradi potrebne dokumentacije, tako da je sve u procesu. Konkretniji pomaci na ovom projektu mogu se očekivati sredinom iduće godine", kaže Miralem Čampara iz Impro Impex-a, pojašnjavajući kako radovi na izgradnji solarne elektrane mogu biti završeni u vrlo kratkom roku, odnosno za mjesec-dva, ako je prethodno sve dobro organizovano.

Izgradnja solarne elektrane je opravdana i sa ekonomskog stanovišta, odnosno kada hidroelektrane zbog klimatskih promjena ne mogu da proizvode dovoljne količine energije uskače energija sunca i vjetra. Takođe, solarne čelije mogu biti dobri snadbjevači energijom do izgradnje prvih termoelektra i hidroelektrana za čiju izgradnju je potrebno od četiri do osam godina.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti