IEA i OPEC srezali prognoze tražnje za naftom u 2020.

16.09.2020. 08:54 / Izvor: Agencije
IEA i OPEC srezali prognoze tražnje za naftom u 2020.

Procjena OPEC-a je smanjena zbog usporavanja azijskih ekonomija, poput Indije, Indonezije, Tajlanda i Filipina, izazvanog rastom broja slučajeva covida 19.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavile su u utorak, 15. septembra, zasebno, da su srezale prognoze o potražnji za naftom u 2020. zbog slabljenja tržišnog raspoloženja i novog talasa infekcija korona virusom širom svijeta.

IEA je u septembarskom mjesečnom izvještaju, koji tržišni akteri pomno prate, smanjila procjenu svetske tražnje za naftom u ovoj godini na 91,7 miliona barela dnevno, prenosi CNBC. To je za 8,4 miliona barela dnevno manje na godišnjem nivou. Ova energetska agencija, sa sjedištem u Parizu, predviđala je u avgustovskom izvještaju smanjenje tražnje za 8,1 miliona barela dnevno.

"Očekujemo da će oporavak tražnje za naftom znatno usporiti u drugoj polovini 2020. godine… Ekonomsko usporavanje će trajati mjesecima pre potpunog zaokreta, dok se određeni sektori, poput vazduhoplovstva, vjerovatno neće vratiti na nivo prije pandemije ni sljedeće godine", navodi IEA.

Izveštaj IEA dolazi neposredno nakon objave mjesečnog izveštaja OPEC-a ranije juče, u kojem je prognoza tražnje za "crnim zlatom" još dublje srezana. Naime, OPEC sada očekuje da će globalna dnevna potražnja za naftom biti ove godine manja za 9,5 miliona barela dnevno, dok je prije mjesec dana prognozirao pad tražnje za 9,1 miliona barela dnevno.

Procjena OPEC-a je smanjena zbog usporavanja azijskih ekonomija, poput Indije, Indonezije, Tajlanda i Filipina, izazvanog rastom broja slučajeva covida 19.

Međunarodna referentna nafta Brent trgovala se juče ujutru po cijeni od 40,21 USD za barel, za oko 1,5% višoj nego u ponedeljak, dok je cijena američke WTI nafte porasla za otprilike 1,7% na 37,90 USD.

Cijene nafte su od početka godine pale za oko 40%.

Što se tiče budućih izgleda globalne tražnje za naftom, IEA predviđa porast za oko 5,5 miliona barela dnevno sljedeće godine, na prosječno 97,1 miliona barela dnevno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti