Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Igračke u BiH - biznis težak stotine miliona

27.07.2018. 12:46 / Izvor: Nezavisne novine

Tržište BiH preplavljeno je uvoznim igračkama i rekvizitima, kojih je tokom prošle i za šest mjeseci ove godine uvezeno deset miliona kilograma u vrijednosti od 118,3 miliona maraka.

Uvozom gospodari Kina, koja je u tom periodu u BiH isporučila dvije trećine od ukupnog broja, tačnije 70,5 miliona maraka vrijedne igračke, dok je na drugom mjestu Austrija, iz koje je za godinu i po dana uvezeno igračaka vrijednih 12,2 miliona maraka.

Za šest mjeseci ove godine igračke su u BiH isporučene iz više od 70 zemalja svijeta, a njihova vrijednost je 43,34 miliona KM.

Sa druge strane, BiH je u prvom polugodištu 2018. godine izvezla igračke vrijedne 37,8 miliona maraka u 40 zemalja, od čega najviše u Njemačku (17 miliona KM), Austriju (sedam miliona KM), Sloveniju (2,6 miliona KM) i Holandiju (milion KM).

Ovim se nastavlja pozitivan trend iz 2017. godine, kada je, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na tarifi igračaka, rekvizita za sport, dijelova i pribora zabilježen izvoz od gotovo 60 miliona maraka, opet najviše u Njemačku. Zanimljivo da je od toga u Kinu izvezeno tek 30 kilograma igračaka, čija je vrijednost skromnih 927 maraka.

Kako smo saznali, ozbiljnijim izvozom u BiH se bave samo dvije kompanije, a u kojima, nažalost, nismo mogli pronaći sagovornike.

"Hvala vam na javljanju i interesu. Nažalost, nismo u mogućnosti da prihvatimo vaš zahtjev iz razloga što mi proizvodimo prema licenci svjetskih brendova, s kojima smo sklopili ugovor o poslovnoj tajni, to jest da nikakvi nastupi u medijima nisu dopušteni", poručili su nam iz jedne od njih, preduzeća "Koala Paintings" iz Tešnja.

Oni na svom web siteu navode kako 95 odsto proizvodnje izvoze na tržište EU, a među partnerima se nalaze renomirane industrije igračaka kao što su "Playmobil", "Bullyland", "Marklin", "Comansi", "Imc Toys" i drugi.

Inače, igračke iz uvoza česta su meta Agencije za nadzor nad tržištem BiH, koja ih kontroliše u saradnji s nadležnim inspekcijama. Njihovi podaci pokazuju kako u ogromnom uvozu ima dosta veoma loših proizvoda koji mogu da ugroze zdravlje potrošača, u ovom slučaju najosjetljivije kategorije, djece.

Tako je u okviru nadzora igračaka na sadržaj ftalata (omekšivači) u 2018. godini sa tržišta Bosne i Hercegovine uzeto 25 uzoraka igračaka (lutke, konjići, igračke na naduvavanje i siperci), za koje je izvršena laboratorijska analiza.

"Ona je pokazala da deset ispitanih uzoraka sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1 odsto mase plastificiranog materijala, što nije u skladu s odredbama. Aktivnosti nadzora igračaka na sadržaj ftalata su u toku i do sada su sa tržišta povučena i uništena 934 komada", kazali su nam u Agenciji.

Iz Inspektorata Republike Srpske kažu kako se igračke svrstavaju u predmete opšte upotrebe i njihova kontrola se vrši, kako prilikom uvoza, tako i u unutrašnjem prometu.

"U prošloj godini inspekcija je prilikom uvoza uzela 145 uzoraka igračaka za analizu, od čega su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti, te je zabranjen uvoz više od 1.400 komada igračaka", kazala nam je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti