IKEA raskida suradnju s kineskim dobavljačem, krivotvorili su dokumente

18.12.2020. 11:23 / Izvor: N1
IKEA raskida suradnju s kineskim dobavljačem, krivotvorili su dokumente

IKEA je danas objavila da raskida suradnju s kineskim dobavljačem nakon što je otkrila krivotvorene dokumente o podrijetlu drva.

IKEA je danas objavila da raskida suradnju s kineskim dobavljačem nakon što je otkrila krivotvorene dokumente o podrijetlu drva.

"U tvrtki IKEA vjerujemo u puno preuzimanje odgovornosti za cijeli naš opskrbni lanac, kao i transparentnost o načinu kako poslujemo. Tijekom rutinske revizije dobavljača u Kini, naši stručnjaci za opskrbu drvom i šumarstvo otkrili su krivotvorene dokumente u vezi s podrijetlom drva u razdoblju od rujna 2019. do listopada 2020. godine. IKEA odjel nabave odmah je pokrenuo dubinsku istragu o svemu što se dogodilo, a što je u konačnici rezultiralo raskidanjem poslovnog odnosa s dobavljačem. Također smo zaustavili i prodaju spornih proizvoda na 57 naših tržišta na kojima su bili dostupni za kupnju", priopćeno je u petak iz Ikee.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo kršenje pravila i za njega preuzimamo punu odgovornost. Suprotno je svim našim vrijednostima, suprotno onome tko smo i što – kao biznis - želimo biti. Naši kupci uvijek bi trebali moći u potpunosti vjerovati da je sve naše drvo nabavljeno odgovorno", navode u priopćenju.

"Kao veliki potrošač drva, vrlo ozbiljno shvaćamo svoje odgovornosti prema okolišu. Kako bismo osigurali potpunu sukladnost lokalnim zakonima svog korištenog drveta, radimo po najvišim standardima u industriji, provodeći oko 200 revizija svake godine. Zahvaljujući ovom sustavu uspjeli smo otkriti drvnu sirovinu čijem se podrijetlu ne može ući u trag te smo brzo reagirali.

Širom svijeta blisko surađujemo s više od tisuću dobavljača opreme za dom i mnogo više pod-dobavljača. Imamo veliko povjerenje u sve njih. Međutim, utvrdimo li bilo kakve nepravilnosti, sa svima će se postupati na isti način. Nećemo oklijevati raskinuti poslovni odnos ni poduzeti pravne radnje.

U skladu s našim dugogodišnjim opredjeljenjima za održivost, odlučni smo u daljnjem povećanju napora kako bismo proaktivno ojačali svoje zahtjeve u cijelom lancu opskrbe drvom. Također ćemo udružiti snage sa stručnjacima iz tog područja kako bismo pomogli u daljnjem rješavanju pitanja ukupnog industrijskog razvoja temeljenog na odgovornom gospodarenju šumama diljem svijeta",
kažu u Ikei.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti