Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ilegalna deponija: Uborak traži novi plan

20.05.2020. 08:41 / Izvor: bljesak.info

Skoro 100 tisuća maraka koštat će izrada plana prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci u Mostaru, navodi se u javnoj nabavi Javnog poduzeća Deponija d.o.o. objavljenoj u ponedjeljak. Izradi tog plana, kako su nam ranije kazali iz Deponije, prethodili su građevinski radovi u krugu deponije, koji su, prema riječima članova Građanske inicijative 'Jer nas se tiče', ilegalni a s kojima nije bilo upoznato nadležno ministarstvo. 

Plan se, potvrđeno je iz mostarskog poduzeća, radi sukladno dogovoru Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOiT). Iz ministarstva je, podsjećamo, rečeno za Bljesak.info, nemaju informacija da se na Uborku vrše ikakvi radovi. Članovi Građanske inicijative FMOiT-u i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove uputili su zahtjev za obustavu i inspekcijski nadzor radova koji se rade na Uborku, no na njih, kako su kazali, već tjedan dana nisu dobili odgovor.

"Je li njihovo nijemo praćenje nelegalnih radova i ignoriranje naših zahtjeva znači da su dio tima koji je spreman da građane grada Mostara i okoline ovom ekološkom bombom ubija i sljedećih godina? Zašto se dozvoljava kriminal gradskim vlastima u Mostaru? Koja je cijena naših života i do kada će nadležni ostvarivati profit na račun našeg zdravlja?", pitaju se građani okupljeni oko inicijative. 

Odabir ponuđača za izradu plana, stoji u nabavi, bit će poznat 4. lipnja. Tek nakon donošenja tog planskog dokumenta moći će se pristupiti daljnjim fazama sanacije deponije, a sve do tada mostarsko smeće će se odlagati na Uborku, koji je od prosinca 2019. godine ilegalna deponija. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti