Ima li spasa od crne liste: BiH u iščekivanju odluke Moneyvala

27.03.2014. 13:42 / Izvor: eKapija.ba
Ima li spasa od crne liste: BiH u iščekivanju odluke Moneyvala

Sudionici seminara su jučer i danas istaknuli velike implikacije na ekonomiju ukoliko bi, zbog neozbiljnosti parlamentaraca, BiH dospjela na crnu listu FATF-a.

U posljednjih 11 godina BiH je imala uspjeha u borbi protiv pranja novca, a prethodnih godina stizale su nam povoljne ocjene iz Strasbourga po ovom pitanju. No, ne usvajanje zakona o spječavanju pranja novca i financiranju teroizma je korak unazad BiH na tom putu i time šaljemo lošu poruku investitorima i svima koji žele poslovati u BiH.

Prema nekim podacima u BiH je od 2005. do  2012. podneseno 500 prijava za pranje novca, 160 je podignutih optužnica, a po ovom osnovu su donesene 49 presuda.

''U komitetu Moneyvala nitko ne spori naš rad, naših banaka, regulacijskih tijela, osiguravajućih društva jer već imaju ugrađene smjernice i  mehanizme koje imaju za cilj otkrivanje i sprječavanja pranja novca. Naši rezultati su respektabilniju u odnosu na mnoge druge zemlje. Mi smo jedna od najuključenijih država, policijski, po radu pravosudnih organa u sprječavanje pranja novca'', kazao je Borislav Čvoro, predsjedavajući Moneyval delegacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjem seminaru o spječavanju pranja novca održanom u Fojnici.

No, ono što ima je isticano na prethodnim sastancima zajedničkim sastancima isticano je potreba dobivanja ova dva zakona - Zakon o spriječavaju pranja novca i financiranju terorizma i izmjene Kaznenog zakona u dijelu koji se odnosi na ovu oblast- koja bi bila osnova za zakonsku regulaciju ove oblasti. 

Sudionici seminara su jučer  istaknuli velike implikacije na ekonomiju ukoliko kao posljedica ove neozbiljnost parlamentaraca BiH dospije na crnu listu FATF-a."Mogu samo zamisliti kakve komplikacije čekaju  bankarski sektor ukoliko se scenario stavljanja BiH na crnu listu dogodi, konkrento kada je u pitanju korenspodentsko bankarastvo. Po pitanju koorpesondenstskog bankarstva primjenjuju se pojačane mjere provjere. Dakle sve banke koje budu dolazile iz BiH morat će dostavljati posebnu dokumentaciju da se vidi jesu li  podobne u sektoru korespodentskog bankarstva", kazao nam je jedan od sudionici konferencije. 

Istaknuto je također da bi direktna posljedica toga moglo biti daljnje skidanje rejtinga BiH, rast kamatnih stopa, stopiranje i trenutno ne tako velikih stranih ulaganja. Sve u svemu ne tako optimističan scenarij.

Kako saznajemo delegacija Moneyvala iz BiH sada radi na pripremi zajedničkih stavova sa kojima će izaći pred Komitet Moneyvala, no o tome na koji način misle spasiti BiH od mogućih sankcija, nisu željeli govoriti.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti