Imao electric BH izumio prvi fotonaponski hibrid na Balkanu

11.03.2014. 10:46 / Izvor: eKapija.ba

Imao electric BH je članica grupacije Imao group sa sjedištem u Slovačkoj. Grupacija se sastoji od pet ćerki firmi u Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Hrvatskoj i od 2012. godine u BiH.

Imao electric BH je članica grupacije Imao group sa sjedištem u Slovačkoj. Grupacija se sastoji od pet ćerki firmi u Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Hrvatskoj i od 2012. godine u BiH.

Glavni cilj firme je izgradnja fotonaponskih elektrana (FNE) na zemlji i krovovima čija snaga iznosi 130KW. Imao BH ima punu podršku Imao grupe u smislu pružanja kompletne podrške, od pružanja usluge pravljenja idejnog projekta do kompletne izgradnje i puštanja u rad FNE.

"Naš je interes bio da se bavimo obnovljivim izvorima energije svih vrsta, voda, vjetar, sunce i sve ono što je biološkog karaktera. Ali najviše nas je interesovalo da utičemo na edukaciju i svijest. Svijest je ta koja sve pokreće. Ipak, sve što je napredno nas posljednih decenija obilazi. Htjeli smo da priđemo prije svega mladom čovjeku", kaže u razgovoru za eKapija.ba Midhat Rahimić, direktor firme Imao electric BH.

Kako ističe, njihovim dolaskom na tržište BiH 2012. godine postojala je uredba koja je regulisala proizvodnju elekrične energije iz obnovljivih izvora. Nažalost, nakon par mjeseci pošto su otvorili firmu, zakonodavcu su ukinuli uredbu.

"Bavimo se nečim gdje nema zakona kako se baviti tim. Ali, mi smo ustrajni i vjerujemo da će doći vrijeme i za to", optimističan je Rahimić.

Ipak, iako godinu i po tržištu, još nisu ni feninga zaradili jer nema zakona. Ali sa svjesnim minusom idu dalje, probaju, rade na sebi, reklami, ali i edukaciji.

"Imali smo interes da postavimo 7 do 10 megavata fotonaponske elektrane, međutim imamo problem od opštine do opštine. Nema jednog zajedničkog centralnog sistema na nivou FBiH koji reguliše zakonodavstvo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Najgori je nijemi dijalog. Pošalješ nekom zahtjev i taj ti ne odgovori pet mjeseci. Predali smo za 14 objekata urbanističke saglasnosti, za fotonaponske elektrane od 150 KW. Za 10 mjeseci nismo dobili nijednu, ali nismo dobili ni odbijenice", ističe Rahimić.

Ipak, zakon je u septembru usvojen na parlamentarnim nivoima, ali nije još pravosnažan.

Za to vrijeme, idu od škole do škole, edukuju djecu, podižu svijest o značaju obnovljivih izvora energije.

U skladu sa tim djeci iz obdaništa Živinice poklonili su fotonaponsku elektranu. Tako da sada obdanište ima struju, svi aparati su priključeni, toplu vodu, dogrijavanje centralnog grijanje, a nedostaje još podno grijanje i led rasvjeta, što imaju u planu da im poklone.

"Naš fotonaponski hibrid, proizvodnja električne energije i zagrijavanje prostorija i vode, je prvi na Balkanu. Kao prvi je napravljen u Živinicama i u Sarajevu u Osnovnoj školi Meša Selimović", kaže on.

Imali su cilj da na svim škola u Tuzlanskom kantonu stave fotonaponsku centralu i da plaćaju kiriju, a svaka bi škola bila samoodrživa i dobijala pet posto od njihovih prihoda. Obraćali su se raznim ministarstvima, nažalost, svi su bili gluhi na njihove zahtjeve.

Pored fotonaponskog hibrida firma Imao ima i sistem toplinskih pumpi, koji funkcioniše u kombinaciji sa hibridnim sistemom. Budući da veliki akcent daju značaju poljoprivednog sektora, imaju i pumpe za navodnjavanje sa fotonaponskim sistemom, kao i sistem grijanja za plastenike i staklenike.

"Naš cilj je približiti se normalnom čovjeku, pa smo sklopili ugovore sa mikrokreditnim institucijama da naši produkti budu finansirani sa 3,9 posto kamate", kaže na kraju razgovora direktor firme Imao electric BH.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti