Imao electric: Iskustvo u projektiranju i izvođenju fotonaponskih sustava

18.07.2013. 13:49 / Izvor: eKapija.ba

Imao electric BH d.o.o. Tuzla je firma kćerka slovačke firme Imao group. Iako je mlada firma, ima mnogo iskustva u projektiranju i izvođenju kako malih fotonaponskih sustava tako i velikih fotonaponskih elektrana.

Imao electric BH d.o.o. Tuzla je firma kćerka slovačke firme Imao group. Osnovana je 13.12.2013. godine. Iako je mlada firma, u Europi djeluje još od 2008 godine te ima mnogo iskustva u projektiranju i izvođenju kako malih fotonaponskih sustava tako i velikih fotonaponskih elektrana.

IMAO electric d.o.o firma je kojoj je osnovna djelatnost proizvodnja električne energije koristeći se obnovljvim izvorima energije. U svom proizvodnom programu osim fotonaponskih sustava nudi i sustave bioplina.

Glavni cilj firme je izgradnja fotonaponskih elektrana (FNE) na zemlji i krovovima čija snaga iznosi 130KW. Imao BH ima punu podršku Imao grupe u smislu pružanja kompletne podrške od pružanja usluge pravljenja idejnog projekta do kompletne izgradnje i puštanja u rad FNE.

Cilj je pokriti što više površina i obezbijediti kompletnu dokumentaciju kako bi se moglo pristupiti realizaciji projekata. Klijenti mogu biti pravna i fizička lica koja će dobiti svu potrebnu pravnu i zakonsku podršku kako bi došlo do realizacije projekata.

Pored FNE ono što bi bilo takođe interesantno za BiH tržište iz bogate palete ponuda firme Imao group bio bi solarni LED sistem ulične rasvjete koji je potpuno ekološki prihvatljiv, jer se dobija iz sunčeve energije putem solarnih panela, koji štedi energiju, ima visoku efektnost, kao i druge jedinstvene pogodnosti. Jedna od njih je daljinsko upravljanje sistemom što isključuje tradicionalno gašenje noćne rasvjete u naseljenim područjima u periodu između 24:00 i 4:00 sata ujutru.

Takođe se nudi širok spektar proizvoda unutarnje i vanjske rasvjete (od stolnih lampi do uličnih rasvjetnih LED lampi).

Pored ovog segmenta za BiH tržište bi takođe bio koristan i interesantan Hibridni sustav grijanja. Grijači vode LOGITEX predstavljaju novo tehničko rješenje grijanja vode korištenjem ekološki čistih, obnovljivih izvora energije. Za grijanje vode koristi se besplatna sunčeva energija, koja putem fotonaponskih članaka proizvodi istosmjernu električnu struju, koja zagrijava vodu u spremniku. Uz originalno riješen spoj grijaće spirale s fotonaponskim panelima, kod kojeg nema gubitaka električne energije, postrojenje radi vrlo efikasno uz osiguranje toplinske zaštite i sigurne regulacije cijelog sustava. Jednostavnost i varijabilnost postavljanja fotonaponskih panela, njihov rad bez održavanja i vrlo jednostavno spajanje sa spremnikom vode pomoću tankoga električnog kabla pruža praktično neograničene mogućnosti korištenja postrojenja u porodičnim kućama, stambenim i poslovnim zgradama te u industrijskim objektima.

Elektronički sigurnosni sustavi (ESS) postaju standardni dio elektroinstalacija u novim zgradama i obnovljenim kućama. Elektronski protupožarni sustavi (EPS) koriste se za preventivnu zaštitu zgrada od požara time što se konstantno procjenjuju situacije u osiguranom objektu.

Široka ponuda CCTV kamera, analognih i IP mrežnih kamera za razne namjene. Imao nudi crne, bijele i kamere u boji. Nudi i kamere različitih proizvođača po različitim cijenama kako bi se zadovoljile potrebe svih kupaca.

ISTORIJA I RAZVOJ

Firma IMAO electric osnovana je 2008. kao distributer i maloprodajni trgovac za potpuno ožičenje i rasvjetu kako bi ponudila usluge i zadovoljila potrebe drugih distributera i malih maloprodajnih partnera, elektro-montažnih firmi i kao posljednje, ali ne i manje bitno za proizvodnju i distribuciju razvodnih elektroormara. Lokalne podružnice osnovane u Námestovu i Tvrdošínu pomažu u kvalitetnom ispunjenju vizije i ciljeva IMAO tvrtke. Aktivnosti firme proširene su i na područje Češke, gdje je osnovana firma kćerka IMAO electric industries CZ.

2009. godine osnovana je firma kćerka OSMONT s.r.o., kasnije preimenovana u OSMONT elektromontaža s.r.o., koja pruža složena rješenja u poslovima elektroenergetske opskrbe. Od samog početka usmjerava se na kompletnu elektromontažu, distribuciju i prodaju niskonaponskih (NN) i srednjenaponskih (SN) razvodnih elektroormara. Firma se također bavi HVAC, alarmnim i protupožarnim sustavima, videonadzorom kao i spajanjem na visoki napon, trafostanice i projektima obnovljivih izvora energije.

Firma ima vlastiti projektni tim, što znači da firma reagira na zahtjeve klijenata u vrlo kratkom vremenu te ima znanja, iskustva i stručnosti napraviti potpunu projektnu dokumentaciju.

Dok je zakon o obnovljivim izvorima energije i financijskom poticanju po prvi put stupio na snagu u Slovačkoj, firma IMAO već je imala bogato iskustvo u realizaciji solarnih parkova i krovnih sustava u Češkoj. Firma IMAO vodeći se svojim sloganom „Pravi izbor za vašu elektranu“ počela je s realizacijom projekata izgradnje fotonaponskih elektrana te postala generalni izvođač za izgradnju solarnih parkova s ukupno 30 MW instaliranih na zemlji i 5 MW instaliranih krovnih sustava.

2011. grupacija IMAO preselila je u vlastiti prostor u Povazskoj Bystrici. Tako je povećan skladišni prostor i zalihe robe, optimizirana dostupnost robe, omogućeno dovoljno prostora za proizvodnju i skladištenje razvodnih elektroormara te naposljetku osigurano ugodno radno okruženje za više od 60 zaposlenika.

U avgustu 2012. Imao je svoje djelovanje proširio na područje Republike Hrvatske, osnovavši podružnicu IMAO electric d.o.o. u Zagrebu koja će nastaviti širiti interese, ideje, ciljeve i strategije IMAO skupine na području Jugoistočne Europe

Proizvodnja i prodaja električne energije iz obnovljivih izvora je neiscrpan poslovni potencijal, stoga IMAO grupa na tom području ostvaruje sve više i više projekata. U 2012. godini IMAO grupa postala je generalni izvođač za izgradnju bioplinskih postrojenja ukupne snage 11 MW u Slovačkoj.

CILJEVI

IMAO grupa brzo je rastuća firma koja pravovremeno reagira na nove mogućnosti tržišne ekonomije i poslovnog razvoja. Glavni ciljevi su da se poveća broj distributera i malih trgovaca, kako bi proširili svoju poslovnu mrežu, sofisticirati elektromontažu i ostvariti dugotrajan interesni udio na energetskom tržištu kao firma sa kompletnim rješenjima projektovanja u oblasti obnovljivih izvora energije.

Kapacitet kompanije da se ispune zadani ciljevi firme čine dostupnost širokog raspona robe s konkurentnim cijenama, individualni pristup svakom klijentu, poslovno savjetovanje i besplatna izrada ponude (po potrebi i izrada Studije izvedivosti projekta). Imao nudi svojim klijentima potpuno rješenje te zastupa klijenta u komunikaciji s nadležnim tijelima poput energetskih distribucijskih firmi i Ureda za regulaciju mrežnih djelatnosti.

Za svoju firmu projekte ne završavaju konačnim pregledom montaže na građevini klijenta. Klijentima nudi ugovore s potpunim administrativnim uslugama, kao što su praćenje (monitoring) proizvodnje energije, potrebni podaci za izvještavanje distribucijskim firmama (dnevni i mjesečni izvještaji o proizvodnji), izrada računa, praćenje zakonodavnih promjena koje utiču na projekt klijenata.

DISTRIBUCIJA I MALOPRODAJA

  • Kvalitetni proizvodi po pristupačnim cijenama. Imao je jedan od vodećih distributera elektroinstalacijskog materijala. Nudi više od 13.000 proizvoda direktno iz našeg središnjeg skladišta.
  • Fleksibilan pristup. Uvijek spremno i kvalificirano osoblje reagira na zahtjev klijenta u najkraćem roku, izrađuje ponudu najkasnije 24 sata od zahtjeva klijenta.
  • Brza i redovita isporuka iz središnjeg skladišta u Považská Bystrica, Slovačka ugovorenim kupcima.

Od januara 2013. godine počelo je s radom i Imao skladište u Zagrebu na adresi Brezovička cesta 21, u kojem je cjelokupni asortiman proizvoda (elektroinstalacijski materijal, za FN elektrane, za rasvjetu itd.) što uveliko olakšava blagovremeno reagovanje na sve zahtjeve tržišta.

PROJEKCIJA I REALIZACIJA

  • Proizvodnja je pod nadzorom tima koji okuplja kvalificirane projektne stručnjake i inženjere
  • Imao osigurava sprovođenje sveobuhvatnih inženjerskih usluga u području energetske tehnologije i mreže, električne opreme i resornim strukturama
  • Pruža usluge upravljanja, projekcije, inženjeringa, prodaje i dostave

ELEKTROINSTALACIJE I PROIZVODNJA

  • Svaki novi projekt ima svog voditelja dodijeljenog kako bi se osigurala nesmetana realizacija projekta u traženom vremenu i kvaliteti.
  • Poseban tehnički tim radi na pojedinim projektima od početka do kraja projekta.
  • Tokom napretka projekta pravovremno reagujemo na promjene uzrokovane od strane investitora.

POLOŽAJ NA TRŽIŠTU

IMAO drži poziciju na tržištu električne energije kroz investiranje u nove tehnologije i različite tehničke inovacije, što naposljetku klijentima donosi energetsku i finansijsku efikasnost.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti