Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Imenovana nova Vlada TK, Kadrija Hodžić premijer

26.01.2021. 13:39 / Izvor: Akta.ba

Skupština Tuzlanskog kantona potvrdila je na sjednici imenovanje nove kantonalne vlade sa 19 glasova za, 11 protiv i pet suzdržanih.

Novi kantonalni premijer je Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, kadar Socijaldemokratske partije BiH.

Novu skupštinsku većinu pored SDP-a, čine PDA, Naša stranka i SBB.

Imenovani su i novi ministri u Vladi TK: ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar finansija Vedran Lakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, kadrovi SDP-a BiH.

Ministar unutrašnjih poslova je Midhat Dobrnić, za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić, za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, kadrovi Pokreta demokratske akcije (PDA).

Naša stranka u novoj Vladi ima dvije pozicije: ministricu pravosuđa i uprave, koju će obnašati Una Harčin, te ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdana Karadžina.

Zlatan Muratović novi je ministar za kulturu, sport i mlade, a Mevludin Hodžić ministar privrede, kadrovi Saveza za bolju budućnost.

Novi ministar zdravstva je Božo Jurić, kadar HDZ-a, koji inače nije parlamentarna stranka u zakonodavnom tijelu TK.

Novoizabrani premijer TK Kadrija Hodžić poručio je da će nova Vlada biti suočena s najsloženijom situacijom pred kojom su sva društva 21. stoljeća.

Govoreći o radu nove Vlade, kazao je da će raditi transparentno i otvoreno, naglasivši da će fokus biti na zdravstvu i zaštiti svakog građana TK, zatim na privrednom stanju, zaštiti privrednih subjekata koji su na udaru zbog posljedica pandemije, kao i poticanju poduzetništva kako bi se održala zaposlenost i likvidnost firmi.

Treći sektor kojem će se posvetiti posebna pažnja je obrazovanje, rekao je Hodžić, najavivši kako je u pripremi reforma koja podrazumijeva obrazovanje za tržište rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti