Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

IMTEC postao ekskluzivni distributer u isporuci STEM rješenja za obrazovanje

Ovaj ugovor će omogućiti Imtec-u da se obrazovnom sektoru u BiH ponude najsavremenija rješenja za STEM edukaciju.

19.04.2019. 14:15 / Izvor: Akta.ba

IMTEC d.o.o. Sarajevo je 18. aprila na 31. Međunardonom sajmu knjiga potpisao Ugovor sa kompanijom „3D Print Prototypes“ i tako postao disitributer za brandove kompanija MakeBlock, Kitronik i TTS Group. Ovim ugovorom ozvaničena je saradnja koja traje već godinu dana na polju distribucije proizvoda koji se koriste za STEM edukaciju, a putem ove saradnje je isporučeno već 400 kompleta micro:Bit setova za škole na područje Općine Centar u Sarajevu.

Ovaj ugovor će omogućiti Imtec-u da se obrazovnom sektoru u BiH ponude najsavremenija rješenja za STEM edukaciju. U narednom periodu će biti organizirane prezentacije robotića za STEM obrazovanje u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru i Banja Luci.

Istog dana, u prostoru Bosanske kuće na sajmu održana je  panel diskusija na temu „Uvođenje modela STEM edukacije u sistem obrazovanja“. 

Na panelu su učešće uzeli:

•             prof. dr. Muharem Avdispahić, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, naučnik koji je svoj život posvetio istraživanjima naučnih modela u obrazovanju;

•             profesor  Vahid Čustović, direktor Osme osnovne škole „Amer Čenanović“ Ilidža, prve osnovne škole u Kantonu Sarajvo koja je uvela STEM u svoj obrazovni proces i opremila kabinete STEM opremom;

•             mr.ing. Matko Ugrin, direktor kompanije „3D Print Prototypes“ iz Zagreba, regionalnog lidera u isporuci STEM komponenti;

•             Aleksandra Kuljanin, članica IT Girls tima BiH i predstavnik UNDP BiH;

•             Belma Alagić, dipl. Komunikolog, direktorica firme Bookvar Sarajevo, koja je govorila ispred Udruženja Bit Alijansa BiH;

•             Moderator panela je bio osnivač Imtec-a Selmir Vrabac dipl.el.ing.

U diskusiji koja je trajala nepuna dva sata, razmotrene su mogućnosti za uvođenje STEM modela edukacije u sistem obrazovanja u BiH. Panel diskusiju su pratili nastavnici sa područja Kantona Sarajevo, ali i drugi zainteresovani za ovaj model obrazovanja. Učesnici panela su zaključili da je neophodno uvođenje STEM edukacije u sistem obrazovanja u što kraćem roku kako bi se učenicima ponudio koncept edukacije koji će ih pripremiti za izazove koje donosi tehnološka revolucija. Naglašeno je da STEM uključuje mnogo širi okvir od uobičajenog pogleda da se radi o informatizaciji obrazovanja, te da sve oblasti u obrzovanja mogu i jesu na neki način povezane u STEM koncept. Pored navedenog, dat je osvrt i za nastavne planove i programe za koje je rečeno da se trebaju inovirati, ali i da postojeći omogućavaju uvođenje STEM koncepta. Na kraju su  se svi zajedno složili da iskustva SAD, Kine i EU, ali i zemalja iz regije pokazuju da  u području STEM edukacije leži veliki potencijal za ubrzanu digitalnu transformaciju društva kao i da će se uvođenjem ovom modela dugoročno omogućiti ubrzani razvoj inovativnih industrija u BiH.

Pojam STEM je skraćenica od Science (Nauka), Technology (Tehnologija), Engineering (Inženjering ) i Mathematics (Matematika). STEM je ukratko metoda, kolaborativan način učenja na polju nauke, tehnologije, inženjeringa i matamatike. STEM podrazumijeva lakše i dublje usvajanje znanja, jer njeguje pristup obrazovnom procesu djeluje interdisciplinarno te kombinuje elemente svake od pomenute oblasti. Dijete povezujući sve ove oblasti shvata koliko je složeno, a istovremeno zanimljivo njegovo okruženje. U svakom aspektu našeg života egzistira nauka i tehnologija pa su i brojni primjeri iz naše svakodnevnice koliko su STEM znanja bitna i koliko je potrebno da škole ovakva znanja učine dostupnima svima podjednako.

Koristeći STEM metodologiju brže i jednostavnije ćemo uočiti afinitet djeteta i proniknuti u nešto što nazivamo profesionalna orjentacija. Kroz STEM se kod djece razvija radoznalost, kreativnost, timski rad, kritičko mišljenje, naučna pismenost. Kao rezultat toga djeca će biti u mogućnosti da osmisle rješenja za specifične probleme, da postanu inovatori i time doprinesu razvoju zajednice i društva u cjelini. Mnoga deficitarna zanimanja se upravo temelje na STEM-u kao što su robotika, umjetna inteligencija, molekularna biologija, hemija i dr.

IMTEC je domaća IT kompanija koja već 15 godina povezuje tehnologiju i ljude. Posjedujemo vlastiti brand naprednog desktop računara IMTEC COMPUTERS, a naš maloprodajni lanac specijaliziranih trgovina informatičkom opremom  se nalazi širom BiH. Naša online trgovina www. imtec.ba  je lider u internet prodaji tehnike u BiH.  Kao kompanija koja je uvijek njegovala tehnološki DNK, naš razvoj u  zadnjih 5 godina nastavljamo u segmentu složenih tehnoloških rješenja uzimajući značajno učešće u digitalizaciji našeg društva. Posebno smo aktivni u digitalizaciji sektora obrazovanja, kulture i umjetnosti. Eskluzivni smo zastupnici svjetski poznatih kompanija NEC, Smart, Bit Defender, Sharp i dr,  te direktni partneri gotovo svih najvećih svjetskih tehnoloških kompanija prisutnih u BiH. Najveći smo pojedinačni isporučilac i serviser fiskalnih sistema u FBiH, a naš sektor IT usluga broji 20 visokokvalificiranih uposlenika. Pored ovoga IMTEC je jedan od najinovativnijih isporučilaca softverskih rješenja za web servise, i jedan od lidera u domenu digitalnog oglašavanja.

Uposlenici Imteca uvjereni su da tehnologija ima svrhu, samo ako unaprijeđuje kvalitet života ljudi. U skladu sa tim  isporučujemo samo onu tehnologiju koja će sve nas učiniti boljim. IMTEC - tehnologija za ljude koji žele biti bolji.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti