Vijesti

INA spaja svoje kompanije u BiH

15.11.2007. 08:11 / Izvor: Nezavisne novine

Uprava hrvatske naftne kompanije INA odlučila je da reorganizuje svoje poslovanje u BiH, a u sklopu tog plana "Interina" biće pripojena "Holdini".

INA Zagreb je stoodstotni vlasnik obje sarajevske kompanije, koje su do sada poslovale odvojeno, a poslije njihovog spajanja zadržeće i stoodstotni udio u "Holdini". Pripajanje "Interine" biće obavljeno prenošenjem cjelokupne imovine i obaveza kompanije na "Holdinu", koja će postati njegov pravni nasljednik, a "Interina" će biti ugašena.

Tihomir Fajdetić, generalni direktor "Holdine", izjavio je za "Nezavisne" da je INA ovu odluku donijela kako bi racionalizovala svoje poslovanje u BiH.

"Odluke o pripajanju `Interine` kompaniji `Holdina` donesena je kako bi INA u BiH poslovala racionalnije, efikasnije i transparentnije. Do sada nije bilo uslova za objedinjavanje našeg poslovanja u BiH, ali sada su stečeni uslovi za taj proces. Očekuje nas mnogo posla, kojeg iziskuje ovakva transformacija", istakao je Fajdetić.

Uprava INA zadužila je "Interinu" i "Holdinu" da im dostave plan reorganizacije i revidirane računovodstvene izvještaje zaključno sa 30. septembrom ove godine i da o njemu odmah obavijeste svoje povjerioce, kako bi odluka o njihovoj reorganizaciji i pripajanju stupila na snagu.

INA je jedna od glavnih igrača na naftnom tržištu BiH. Osnovna djelatnost "Holdine" je posredovanje, spoljna i unutrašnja trgovina čvrstim, tekućim i gasovitnim gorivima, a "Interina" se bavi trgovinom naftom i naftnim derivatima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti