Industrija slatkiša jača uprkos pandemiji virusa korona

09.11.2020. 07:49 / Izvor: Nezavisne novine
Industrija slatkiša jača uprkos pandemiji virusa korona

Iako je, dakle, prema ovim podacima, uvoz čak pet puta veći od izvoza, prostora za optimizam u ovoj grani industrije ima.

Iako je pandemija virusa korona negativno uticala na plasman brojnih proizvoda iz BiH na inostrana tržišta, domaći konditori u konačnici imaju razloga za zadovoljstvo, jer se izvoz slatkiša ove godine, u odnosu na 2019, povećao.

"U odnosu na prošlu godinu, gdje je do kraja oktobra izvezeno oko 3.200 tona kakaoa i proizvoda od kakaoa u vrijednosti od 15,7 miliona KM, ove godine, za isti period, izvoz je iznosio blizu 3.800 tona, čija je vrijednost 19,6 miliona KM", saopštili su "Nezavisnim" iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U isto vrijeme, kako navode, to nije slučaj i s uvozom, koji je blago pao u odnosu na 2019. godinu.

"Do kraja oktobra 2019. godine uvoz je iznosio 16.900 tona u vrijednosti od oko 140 miliona KM, dok je ove godine, u istom periodu, uvezeno oko 16.850 tona ovih proizvoda, vrijednih oko 137,7 miliona KM", naveli su iz UIO.

Iako je, dakle, prema ovim podacima, uvoz čak pet puta veći od izvoza, prostora za optimizam u ovoj grani industrije ima. Svjedoče tome i najave otvaranja novih tržišta.

Iz preduzeća za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda "Mira" iz Prijedora rekli su da pandemija virusa korona nije uticala na izvoz njihovih proizvoda te da stabilno posluju.

"Naše proizvode najviše izvozimo u Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, zemlje članice CEFTA, Sjedinjene Američke Države, Kanadu te zemlje zapadne Evrope", rekli su iz "Mire".

Dobrim poslovanjem, uprkos pandemiji, pohvalili su se i iz kompanije "AC Food" iz Velike Kladuše.

"Imali smo povećan izvoz proizvoda u inostranstvo, ali se takođe povećala i prodaja na domaćem tržištu", rekla je za "Nezavisne novine" Mirela Vračić, operater za knjigovodstvo kompanije "AC Food".

Kako je dodala, proizvode najviše izvoze u zemlje Evropske unije, ali se polako šire i na prostor Amerike i Australije.

"Trenutno stvaramo i nova tržišta, od kojih su aktuelna Rumunija, Kanada, Emirati, a uskoro očekujemo još atraktivnih lokacija na koje bismo mogli plasirati naše proizvode", istakla je Vračićeva.

Inače, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, čokoladni proizvodi iz BiH su se, i ove, kao i 2019. godine, najviše izvozili u Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, dok se najviše uvoze iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

Dragan Šepa, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS, kaže da je, usljed virusa korona, došlo do određenih problema u ovom sektoru.

"Na primjer, od početka pandemije otežan je dolazak i odlazak radnika na posao, kao i organizacija poslova unutar pogona i proizvodnje, što je bio problem kod dva velika privredna društva u RS, 'Miri' iz Prijedora i  'Swisslionu' u Trebinju, koji zapošljavaju nekoliko stotina radnika", rekao je Šepa za "Nezavisne".

Ono što je pozitivno u konditorskoj industriji, kako Šepa navodi, jeste to da nije bilo pada u proizvodnji niti otpuštanja ranika.

"Naša konditorska industrija svakako da ima budućnost, mada je otežana zbog pandemije virusa korona. Ali, kad uzmemo u obzir navedene pokazatelje, da nije bilo otkaza, već su u prijedorskoj 'Miri' čak zaposlili još 70 novih radnika i uvećali  proizvodnju, te ispunili plan za ovaj period 2020. godine, možemo reći da je stanje svakako pozitivno", naglasio je Šepa.

Dodao je da je usljed blokada granica izazvanih pandemijom virusa korona bilo problema s nabavkom ambalaža, sirovina i ostalih komponenti koje fabrike koriste u proizvodnji.

"Tada smo, u saradnji s fabrikama, Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH radili anketu šta im nedostaje i kako da pribave osnovne proizvode za nastavak proizvodnje", rekao je Šepa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti