Industrija TK još pod udarom krize: Prihodi manji za 32 posto

26.04.2010. 16:30 / Izvor: eKapija.ba
Industrija TK još pod udarom krize: Prihodi manji za 32 posto

Industrijska proizvodnja u Tuzlanskom kantonu još se nije oporavila od negativnog uticaja globalne krize, a prema procjenama kantonalnog Ministarstva energetike, industrije i rudarstva njezini efekti će se osjećati i u narednom periodu. Naime, prema podacima ovog Ministarstva ukupan prihod u 2009. ostvaren u industriji manji je za 32% od onoga u 2008.

Izvoz čitave industrije je smanjen za 34%, a uvoz za 36%. "U svemu ovome pozitivno je što je izvoz veći od uvoza za oko 67%", stoji u informaciji Ministarstva. Na udaru krize najviše su se našli metalni i elektro sektor kao i industriji tekstila i obuće.

U analizi stanja metaloprerađivačke i elektro industrije za 2009. istaknuto je da je većina komapnija iz ove oblasti svoje poslovanje bazirala na davanju usluga inozemnim naručiocima posla ili proizvodili robu namijenjenu svjetskom tržištu te da su zbog takve orijentacije najviše bili na udaru krize.

Naime, ove kompanije nisu uspjele obnoviti ugovore, koje su se unazad niz godina redovno obnavljali, a često su bili suočeni i sa raskidanjem ugovora čija je realizacija već bila u toku.

Istaknuto je da je globalna recesija najvećeg uticaja imala na poslovanje komapnija "Cimos TMD Ai" Gradačac, "Alfe- mi" Živinice, "Remontmontaža" Tuzla, "Unis Tok" Kalesija. "Povećanje fizičkog obima proizvodnje i zadržavanje na nivou ostvarenog u 2008. godini ostvarilo oko 30% privrednih društava", ističu iz Ministarstva.

Analizirani rezultati poslovanja u 2009. godini pokazuju da je u svim industrijskim granama trend rasta zaustavljen i da je privreda TK suočena sa velikim negativnim uticajem globalne krize.

Iz Ministarstva ističu da se ovo odnosi na fizički obim proizvodnje, ostvareni ukupni prihod i ostvarenu spoljnotrgovinsku razmjenu u oblasti industrije, energetike i rudarstva, a naglašavaju da je slično stanje i kod korištenja kapaciteta u ovim oblastima.

Naime, analiza je pokazala da je povećanje korištenja kapaciteta ostvarilo samo 12,5% kompanija dok je povećanje fizičkog obima proizvodnje i zadržavanje na nivou ostvarenog u 2008. godini ostavarilo samo 31% društava.

Ukupna vrijednost proizvodnje i izvršenih usluga u 2009. godini manja je za 16% od ukupne vrijednosti ostvarene u prethodnoj godini.

Osim u sektoru industrije ostvareni prihodi manji su i u oblasti energetike i to za 3% dok su sektoru rudarstva povećani za 8% u odnosu na ostvarene ukupne prihode u 2008. godine.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti