Vijesti

Industriji pekarstva Inpek d.d. Zenica prijeti stečaj

03.12.2007. 13:23 / Izvor: Fena

Sindikalna organizacija Industrije pekarstva Inpek d.d. Zenica optužila je danas (03.12.2007.) Agenciju za privatizaciju u Zeničko-dobojskom kantonu, kantonalnu vladu i Općinu Zenica da su krivci za teško stanje u ovom preduzeću koje upošljava 75 radnika.

Prema riječima predsjednika Sindikata Inpeka Mehe Tahirovića, dugovanja ovog preduzeća dostigla su 5,5 miliona KM.

"Ukoliko nadležne institucije ne poduzmu odgovarajuće korake ka ozdravljenju stanja u Inpeku, jedino preostalo rješenje je stečaj. Privatizacijski ugovor istekao je prije dvije godine i mi od tada upozoravamo da odredbe ugovora nisu ispoštovane. Uposlenim u Inpeku doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu uplaćeni sedam godina, a plaće koje se kreću od 300 do 330 KM, isplaćuju se u dva dijela" izjavio je Tahirović na pres-konferenciji.

Industriju pekarstva Inpek d.d. Zenica prije sedam godina kupilo je preduzeće "Kalen", vlasništvo Kasima Krehića, a od prije tri godine aneksom kupoprodajnog ugovor upravljanje najvećim proizvođačem kruha i peciva u srednjoj Bosni preuzelo je preduzeće "Mlin Krehić" čiji je vlasnik Ahmet Krehić.

Interes za kupovinu Inpeka posljednjih mjeseci pokazuje sarajevska kompanija Klas.

"Klas je potencijalni kupac, ali ljudi iz te kompanije ne žele preuzeti dugove. Oni hoće čiste račune tako što će kupiti samo dionice Inpeka" izjavio je predsjednik Sindikalne organizacije Industrije pekarstva Inpek d.d. Zenica Meho Tahirović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti