Informacije MVTEO-a o utvrđivanju porijekla roba

26.06.2018. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Informacije MVTEO-a o utvrđivanju porijekla roba

Vijeće ministara BiH je usvojilo tri informacije koje se odnose na vršenje kontrole i nadzor porijekla roba te provedbu međunarodnih ugovora.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo tri informacije koje se odnose na vršenje kontrole i nadzor porijekla roba te provedbu međunarodnih ugovora i domaćih zakonskih i podzakonskih propisa u vezi s tim.

Radi se o Informaciji o realizaciji Odluke o vršenju kontrole i nadzora nad izvršenjem obaveza preuzetih međunarodnim bilateralnim i multilateralnim ugovorima, sporazumima i konvencijama u pogledu utvrđivanja porijekla roba u 2017. godini, Informaciji o provjeri bosanskohercegovačkog porijekla za robe carinjene po obrascu FORM-A za period 1.1. do 31.12.2017. godine i Informaciji o nadgledanju primjene Pravilnika o posebnim uslovima evidentiranja i obilježavanja brašna koje se stavlja na tržište za period od 1.1. do 31.12.2017. godine.

Usvojene informacije odnose se i na pružanje informacija drugim stranim ugovaračima u bilateralnim i multilateralnim sporazumima o carinskoj saradnji, uključujući i Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) te primjenu pravila o porijeklu proizvoda u vezi s preferencijalnim tretmanom roba u međunarodnom prometu, kao i redovno izvještavanje nadležnih stranih i domaćih institucija o promjeni zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti porijekla.

U proteklom periodu vršeno je praćenje i analiziranje poštivanja odredaba sporazuma CEFTA vezanih za porijeklo robe, kroz kontakte sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i sa domaćim kompanijama. Odsjek za nadgledanje provođenja carinskih propisa u okviru Sektora za carinsku politiku i tarifu u 2017. godini je imao ukupno 58 predmeta gdje je direktno ili indirektno obavljao nadgledanje. Za sve sličajeve utvrđeno je činjenično stanje i ponuđena rješenja utemeljena na zakonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti