Informacionim tehnologijama do unapređenja rada privrednih društava

13.03.2015. 15:05 / Izvor: Fena
Informacionim tehnologijama do unapređenja rada privrednih društava

Projekt WEB – We Enforce Businesess, finansiran od Evropske unije, iz Fonda za pretpristupnu pomoć - IPA, proveden je proteklih mjeseci u BiH s ciljem jačanja kapaciteta privrednih komora te podizanja svijesti o upotrebi IKT.

Projekt WEB – We Enforce Businesess, finansiran od  Evropske unije, iz Fonda za pretpristupnu pomoć - IPA, proveden je  proteklih mjeseci u BiH s ciljem jačanja kapaciteta privrednih komora te podizanja svijesti o upotrebi informaciono-komunakcionih tehnologija (IKT).

Ovim projektom ojačana je mreža privrednih komora u BiH, njihova saradnja i razmjena znanja i iskustva, kako bi unaprijedile dijalog s vlastima, rečeno je danas na prezentaciji rezultata projekta WeB (We Enforce Business).

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić je ukazao da IKT sektor više nije samo uslužni sektor koji se bavi automatskom obradom podataka, već je industrija koja bi u narednom periodu trebalo da ima značajnije učešće u društvenom bruto proizvodu.

Zadatak komore je, kaže, da se što više ojača uloga preduzeća u IKT sektoru, da se zaštite njihovi interesi i da se u izvršnoj vlasti drugačije gleda na položaj ovog sektora.

Račić je naglasio da je glavni cilj da se u okviru nadležnih organa izvršne vlasti formira poseban resor za IKT sektor te da su tu inicijativu već uputili Vladi RS-a.

-Pretpostavljam da bi to moglo biti u okviru Ministarstva nauke i tehnologije RS-a, gdje bismo imali direktnu saradnju s Ministarstvom, jer je naš osnovni zadatak da privrednim preduzećima stvorimo određene olakšice i povoljniji privredni ambijent, u kome bi se oni mogli razvijati - rekao je Račić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Saradnik na projektu Igor Pandžić dodao je da je ovaj projekt imao značajan udio i u podizanju komunikacije između privrednih komora u BiH, privrednih komora i njihovih članica, kao i između predstavnika privrednih komora i organa uprave.

Implementator projekta bila je Područna privredna komora Banja Luka, a partneri Privredna komora Republike Srpske, Privredna/gospodarska komora Federacije BiH, Privredna komora Unsko-sanskog kantona, Privredna komora kantona Sarajevo i Područna privredna komora Doboj.

Kao saradnici u projektu učestvuju Privredna komora Beograda i deset komora iz Bosne i Hercegovine.

Implementacija projekta je započela 1. januara 2013. godine i traje 27 mjeseca, odnosno do kraja marta 2015. Budžet projekta iznosi oko 240.000 eura, od čega 90 posto su sredstva IPA fondova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti