Inicijativa Njemačke za ekonomsko povezivanje sa BiH

15.04.2017. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Inicijativa Njemačke za ekonomsko povezivanje sa BiH

Dva povezana događaja održat će se u Njemačkoj sredinom maja s ciljem unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine sa ovom zemljom.

Dva povezana događaja održat će se u Njemačkoj sredinom maja s ciljem unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine sa ovom zemljom.

Kako je planirano na inicijativu njemačkog Ministarstva privrede i energetike 1. maja održat će se inicijalni sastanak zajedničke operativne grupe "Task Force", koja će raditi na otklanjanju barijera radi unapređenja ekonomskih odnosa BiH i SR Njemačke, a u poslovnoj zgradi Deutsche Bank narednog dana u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH/Ambasade BiH u Berlinu, održat će se Poslovni forum „Novi načini saradnje“.

Kada je riječ o inicijativi "Task Force" radnu grupu koja će raditi na otklanjanju barijera činit će predstavnici institucija nadležnih ministarstava, komora i udruženja poslodavaca iz dviju država. Bh. kompanije će moći Vanjskotrgovinskoj komori dostaviti u pisanoj formi svoje prijedloge za rješenje određenih prepreka sa kojima se susreću u poslovanju sa Njemačkom.

Na Poslovnom forumu „Novi načini saradnje“ u obliku panel diskusija predstavit će se jedan broj privrednih sektora Bosne i Hercegovine koje su obje strane prepoznale kao perspektivne, i to: metalski sektor (sa fokusom na dobavljače za industriju motornih vozila); drvni sektor (sa fokusom na dobavljače namještaja i druge proizvođače višeg stupnja prerade); ICT sektor i poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Učesnici panel diskusija će se fokusirati na najvažnije problematike navedenih sektora, inicirajući diskusiju prisutnih s ciljem iznošenja rješenja, ideja i sugestija za poboljšanje odnosa poslovnih zajednica dviju država u ovim oblastima.

Na Forumu nisu predviđeni b2b sastanci između individualnih kompanija u klasičnoj formi, ali će za vrijeme pauze biti omogućen networking prisutnih predstavnika privrede i institucija.

Odlazak predstavnika bh. kompanija na ove događaje organizira Vanjskotrgovinska komora BiH.

Više informacija možete dobiti OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti