Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Inicijativa Njemačke za ekonomsko povezivanje sa BiH

Dva povezana događaja održat će se u Njemačkoj sredinom maja s ciljem unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine sa ovom zemljom.

15.04.2017. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Dva povezana događaja održat će se u Njemačkoj sredinom maja s ciljem unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine sa ovom zemljom.

Kako je planirano na inicijativu njemačkog Ministarstva privrede i energetike 1. maja održat će se inicijalni sastanak zajedničke operativne grupe "Task Force", koja će raditi na otklanjanju barijera radi unapređenja ekonomskih odnosa BiH i SR Njemačke, a u poslovnoj zgradi Deutsche Bank narednog dana u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH/Ambasade BiH u Berlinu, održat će se Poslovni forum „Novi načini saradnje“.

Kada je riječ o inicijativi "Task Force" radnu grupu koja će raditi na otklanjanju barijera činit će predstavnici institucija nadležnih ministarstava, komora i udruženja poslodavaca iz dviju država. Bh. kompanije će moći Vanjskotrgovinskoj komori dostaviti u pisanoj formi svoje prijedloge za rješenje određenih prepreka sa kojima se susreću u poslovanju sa Njemačkom.

Na Poslovnom forumu „Novi načini saradnje“ u obliku panel diskusija predstavit će se jedan broj privrednih sektora Bosne i Hercegovine koje su obje strane prepoznale kao perspektivne, i to: metalski sektor (sa fokusom na dobavljače za industriju motornih vozila); drvni sektor (sa fokusom na dobavljače namještaja i druge proizvođače višeg stupnja prerade); ICT sektor i poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Učesnici panel diskusija će se fokusirati na najvažnije problematike navedenih sektora, inicirajući diskusiju prisutnih s ciljem iznošenja rješenja, ideja i sugestija za poboljšanje odnosa poslovnih zajednica dviju država u ovim oblastima.

Na Forumu nisu predviđeni b2b sastanci između individualnih kompanija u klasičnoj formi, ali će za vrijeme pauze biti omogućen networking prisutnih predstavnika privrede i institucija.

Odlazak predstavnika bh. kompanija na ove događaje organizira Vanjskotrgovinska komora BiH.

Više informacija možete dobiti OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti