Inicijativa za rješavanje problema registracije lijekova u Bosni i Hercegovini: Održan sastanak predstavnika Udruženja stranih proizvođača lijekova i Agencije za lijekove

30.04.2009. 09:23 / Izvor: eKapija.ba
Inicijativa za rješavanje problema registracije lijekova u Bosni i Hercegovini: Održan sastanak predstavnika Udruženja stranih proizvođača lijekova i Agencije za lijekove

Na inicijativu KPMG B-H d.o.o. (KPMG B-H), a u saradnji sa Američkom privrednom komorom BiH (AmCham BiH), 29.04.2009. godine je u Sarajevu održan sastanak između Udruženja stranih proizvođača lijekova u BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Ispred Udruženja stranih proizvođača lijekova u BiH goste je pozdravio Nedžad Kečo, predsjednik Udruženja. Kečo je predstavio najaktuelnija pitanja s kojima se trenutno susreću farmaceutske kompanije prilikom registracije lijekova u BiH, a koja mogu usporiti registraciju novih i re-izdavanje registracija za lijekove koji već postoje na tržištu BiH.

Direktorica KPMG B-H, Manal Bećirbegović izjavila je: "Inicijativa KPMG-a B-H odgovor je na probleme s kojim se susreću farmaceutske kompanije koje djeluju na teritoriji BiH nakon usvajanja i implementacije Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH. Naša cilj bio je otvoriti dijalog unutar struke i vjerujem da smo u tome uspjeli".

Nataša Grubeša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, sa predstavnicima farmaceuta razgovarala je o svim otvorenim pitanjima, te je naglasila da državna Agencija počinje sa radom 1. maja 2009. god. preuzimanjem uposlenika, opreme i arhive entitetskih institucija koje su do stupanja na snagu Zakona obavljale poslove iz ove oblasti.

"Uspostava državne Agencije značajan je benefit za jedinstveno tržište lijekova BiH, farmaceutsku industriju, ali prije svega pacijente u cijeloj BiH kojima se mora osigurati dostupnost kvalitetnim, sigurnim i efikasnim lijekovima", izjavila je Grubeša, koja je odgovorila na pitanja zainteresiranih koja se odnose na tijela Agencije, način njenog rada i ustroja, pitanja usklađivanja postojećih propisa za proizvodnju i velepromet lijekova, kao i propisa za stavljanje lijekova u promet, te istakla najvažnije prioritete u radu Agencije, među kojima je svakako izrada novog Pravilnika o registraciji lijekova, ali i drugih, uz saradnju i pomoć WHO i EU.

"Ovo je značajan pozitivan korak u pravcu daljeg razvoja farmaceutskog tržišta u BiH", izjavio je Kečo prilikom zaključivanja sastanka, te dodao: "Današnji sastanak označava početak jedne nove ere u komunikaciji između tržišta, i zakonodavaca. Ovom prilikom se u ime Udruženja zahvaljujemo AmCham-u BiH i KPMG-u B-H na inicijativi i organizaciji ovog događaja, te Američkoj ambasadi na podršci u rješavanju postojećih pitanja".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti