Inicirano osnivanje klastera u oblasti proizvodnje duvana

11.07.2014. 09:42 / Izvor: SRNA
Inicirano osnivanje klastera u oblasti proizvodnje duvana

U saopštenju se dodaje da je o svemu ovome razgovarano na jučerašnjem sastanku u Banjaluci koji je inicirala Privredna komora regije Banjaluka, o temi unapređenja stanja u proizvodnji duvana.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske iniciralo je osnivanje klastera u oblasti proizvodnje duvana u Republici Srpskoj u kojem bi učestvovali predstavnici stručnih službi Ministarstva, Poljoprivrednog instituta Srpske, predstavnici Fabrike duvana Banjaluka, kao i predstavnici primarnih proizvođača duvana.

Iz Ministarstva je saopšteno da su predstavnici Ministarstva inicirali da Fabrika duvana Banjaluka otkupi sve ovogodišnje količine duvana.

„Fabrika duvana Banjaluka iskazala je spremnost za davanje stručnih i finansijskih usluga u odabiru sorti i unapređenju kvaliteta duvana, te pružanju podrške u nabavci opreme i ostalih repromaterijala kao što su sadilice, sjeme, đubrivo“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je o svemu ovome razgovarano na jučerašnjem sastanku u Banjaluci koji je inicirala Privredna komora regije Banjaluka, o temi unapređenja stanja u proizvodnji duvana.

Prema njihovim navodima, sastanku su prisustvovali ministar industrije energetike i rudarstva Željko Kovačević, ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić Hrstić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, pomoćnik ministra za poljoprivredu prehrambenu industriju i ruralni razvoj Zoran Kovačević, načelnik Odjeljenja za prehrambenu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vid Kopanja, te predstavnici Fabrike duvana Banjaluka.

Na sastanku je iskazan interes za formiranje interresorne radne grupe za unapređenje primarne proizvodnje duvana.

U saopštenju se dodaje da su predstavnici fabrike iskazali spremnost i za podršku proizvođačima u poplavljenim područjima.

Fabrika duvana Banjaluka je u procesu osavremenjavanja tehnologije proizvodnje koja bi trebalo da bude puštena u pogon u toku septembra i oktobra, što će omogućiti i novo zapošljavanje.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Nacrtom izmjena i dopuna Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, predviđeno da se iznos podsticajnih sredstava za premiju za proizvodnju duvana uvećava za dodatnih 10 odsto za proizvođače sa područja Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti