Inicirati osnivanje posebnog fonda za finansiranje privrednih društva u TK

10.04.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Inicirati osnivanje posebnog fonda za finansiranje privrednih društva u TK

Upućen je i konkretan prijedlog mjera Vladi TK za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih COVID-19.

Članovi Odbora Udruženja za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo Kantonalne privredne komore Tuzla održali su sjednicu na kojoj se razgovaralo o mogućnostima prevazilaženja problema u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva prouzrokovanih novonastalom situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Upućen je i konkretan prijedlog mjera Vladi TK za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih COVID-19.

Bilo je riječi o naknadama za turističku zajednicu i značajnog dijela komunalnih naknada i drugih parafiskalnih nameta koji su dijelom i u nadležnosti općina odnosno grada, na koje kantonalna vlada može uticati, a koje bi bilo poželjno u novonastaloj situaciji ukinuti ili smanjiti.

Upućen je apel da se inicira osnivanje posebnog fonda iz kojeg bi se finansirala privredna društva koja dokažu opravdanost za podršku te da, po već ranije primjenjenoj praksi, Vlada TK učini napore ka obezbjeđenju beskamatnih kreditnih sredstava u svrhu prevazilaženja posljedica izazvanih COVID-19 i zahtjeva firmi koje imaju investicione projekte kojim zapošljavaju novu radnu snagu i doprinose razvoju privrede TK, uz napomenu da se ovoga puta kreditnim mjerama obuhvate i oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva, što ranije nije bio slučaj.

Stav je i da zajednički, privrednici i resorno ministarstvo te Vlada TK, utiču na izmjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada FBiH dala u proceduru.

Apeluje se da prioritet ovog zakona bude finansiranje iznosa neto minimalne plate sa pripadajućim doprinosima kako bi se privrednim subjektima olakšalo poslovanje i kako bi se zaustavilo otpuštanje radnika. Također, potrebno je naći način da se brojnim turističkim agencijama na području Tuzlanskog kantona subvencioniraju troškovi nastali poslovanjem po principu "ranog bookinga".

Velika sredstva su uložena u avansna plaćanja školskih i drugih putovanja za koja se od hotela, operatera na brojnim destinacijama u zemlji i inostranstvu ne može dobiti povrat iako su do sada skoro sve škole i veliki dio onih koji su avansno uplatili aranžmane, uputili zahtjeve za povrat sredstava.

Stav je i da se podrži Prijedlog za hitno donošenje uredbe sa zakonskom snagom za izdavanje vaučera klijentima sa rokom trajanja do 31.12.2012. godine od strane putničkih agencija.

Pravilnik o načinu izdavanja vaučera bi trebalo da donesu nadležna kantonalna ministarstva, saopćeno je Kantonalne privredne komore Tuzla. 

Na kraju, apeluje se na Vladu TK da u što kraćem vremenskom roku, donese odluku o dozvoli na rad u okviru propisanih mjera zaštite, objekata u oblasti koje obuhvata Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti