Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Inkubator poslovnih ideja - Od ideje do uspješnog biznisa

25.05.2018. 12:17 / Izvor: Fena

Jačanje poduzetništva mladih, realizacija poslovnih ideja i kreiranje novih radnih mjesta, osnovna su opredjeljenja iz danas predstavljene inicijative o Inkubatoru poslovnih ideja na Univerzitetu u Sarajevu.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa 34 lokalne zajednice (općine, gradovi i kantoni) realizira YEP Inkubator poslovnih ideja.

Yep projekt, po riječima prorektora za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu Aide Hodžić, zapravo je stvarna implementacija onoga o čemu se stalno govori - od univerziteta do zaposlenja.

"Svjedoci smo sve većeg interesa mladih ljudi naročito na internacionalnom, a i našem tržištu rada za samozapošljavanje jer im to ujedno pruža mogućnost za kreativnost i napredovanje. Imamo već niz pozitivnih primjera koji su garancija za uspjeh i ovog projekta. Radi se o kreiranju radnih mjesta i prilagođavanju i modernizaciji nastavnih planova i programa Univerziteta u Sarajevu uvođenjem poduzetništva", izjavila je Hodžić.  

Jedna od mnogih aktivnosti koju YEP implementira je inkubacija poslovnih ideja mladih osoba, odnosno kako od ideje doći do uspješnog biznisa.

"YEP Inkubator poslovnih ideja realizujemo  sa različitim partenerima, pri čemu je jako bitan i Univerztitet kako bi studenti završnih godina razmotrili opciju da ono što su naučili i ono što žele da rade primjenili na tržištu, odnosno da dizajniraju uslugu ili proizvod koji mogu plasirati na tržištu, te zaposliti sebe i eventulano druge ljude", kazala je saradnik u YEP Inkubatoru poslovnih ideja Aida Musagić.    

U prvoj fazi, u toku 2018. godine, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom dat će se podrška studentima završnih godina svih fakulteta u okviru programa jačanja preduzetničkih vještina, podrška u izradi prototipa proizvoda ili usluga, mentorstvu u izradi poslovnog modela i biznis plana, te pravna i knjigovodstvena podrška u odabiru optimalnog pravnog statusa budućeg biznisa.

Nakon inicijalnog procesa inkubacije i stručne podrške YEP će, u partnerstvu sa Univerzitetom u Sarajevu i Vladom Kantona Sarajevo, najperspektivnijim poslovnim poduhvatima pružiti daljnju podršku. 

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić je kazao da su već izdvojili  50.000 KM koje će udružiti sa sredstvima iz projekta i na taj način formirati zajednička incijalna sredstva koja će biti utrošena kroz projekt YEP Inkubator.

"Također, imamo Kreditno garantni fond KS u saradnji sa Sarajevskom razvojnom agencijom koji sada već ima desetak miliona KM kreditnog potencijala. Potrebni su nam mladi poduzetnici koji bi praktično sada iskoristili ta kreditna sredstva, na olakšan način otvorili svoje biznise u KS i stvorili novu vrijednost", dodao je Halebić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti