Inovacije klijenta LOK MKF na konferenciji u Stockholmu

04.07.2013. 12:12 / Izvor: eKapija.ba
Inovacije klijenta LOK MKF na konferenciji u Stockholmu

Glavni grad Kraljevine Švedske, Štokholm, je ove godine u periodu od 24. do 26. juna bio domaćin 10 po redu Evropske mikrofinansijske konferencije pod nazivom "Innovative Pathways for European Microfinance".

Mnoge zemlje u Evropi, pa čak i one sa najvišim prosječnim dohotkom na svijetu, smatraju da je poduzetništvo uz podršku mikrofinansiranja jedan od glavnih pokretača ekonomskog razvoja. Ove zemlje čine sve da pomognu poduzetnicima malog i srednjeg biznisa i da im stvore bolje okruženje za njihovo djelovanje. Da i naši poduzetnici znaju biti itekako vrijedni i kreativni, bez obzira na teške uslove u kojima razvijaju svoj biznis, dokaz je i ovaj prilog koji nam govori da se njihove inovacije i ideje prepoznaju i u Švedskoj, najinovativnijoj zemlji na evropskom kontinentu.

Glavni grad Kraljevine Švedske, Štokholm, je ove godine u periodu od 24. do 26. juna bio domaćin 10 po redu Evropske mikrofinansijske konferencije pod nazivom „Innovative Pathways for European Microfinance“. Iz samog naziva konferencije jasno se može zaključiti da ova zemlja posvećuje veliku pažnju inovativnosti pa stoga i ne čudi što i ove godine drži vodeće mjesto na evropskom kontinentu kada je u pitanju ekonosmki razvoj i kreiranje novih radnih mjesta. Iza nje su po inovativnosti Danska, Njemačka i Finska.

Mikrokreditna Fondacija LOK je učestvovala na konferenciji čiji koncept rada je bio malo drugačiji u odnosu na prethodne godine. Naime, na poziv organizatora, predstavnici LOK MKF su ovaj put bili njeni klijenti koji su učestvovali u „Inovativnoj utrci“ (Innovation race) u trajanju od 48 sati. Cilj utrke je bio predložiti najbolja rješenja za poboljšanje mikrofinansijskog poslovanja. Sa klijentima su radili eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, a tim je predvodio Profesor Inovacijskih tehnika  Kaj Mickos koji do sada ima preko 30 novih inovacija.

Predstavnici LOK MKF su bili Mejra Halilović (Sarajevo) i Kemal Sulejmanović (Visoko), vrijedni poduzetnici i uredni klijenti ove organizacije.

"Zajedno sa još tridesetak klijenata iz čitave Evrope kada je sat je označio početak utrke klijenti LOKa otisnuli su se u svijet kreiranja i inovacija. I dok su oni neumorno i bez prestanka radili drugi tim je njihove ideje pretvarao u drugi oblik umjetničkog stvaralaštva; u postere, koji su zadnji dan zajedno sa rezultatima utrke bili prikazani svim učesnicima konferencije. Bila je to iscrpljujuća utrka za Mejru i Kemala. Dali su svoj maksimum i na kraju su i uspjeli! Organizatori konferencije su snimili kratki film o Kemalu koji je na izvanrednom engleskom jeziku dao intervju i objasnio svoju ideju pred prepunom dvoranom učesnika", navodi se u saopćenju LOK-a.

Koliko su inovacije i razvoj poduzetništva putem mikrofinansiranja značajni za Švedsku, bez obzira što ova zemlja ima jedan od najviših prosječnih dohodaka na svijetu, govori i nadahnuto obraćanje Annie Loof, Ministrice za poduzetništvo Švedske te gala prijem koji je organizovao gradonačenik grada Štokholma. Prijem je organizovan za sve učesnike konferencije u „Plavoj dvorani“ gradske Vijećnice gdje se tradicionalno proslavlja dodjela Nobelove nagrade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti