iNovine investiraju u podizanje standarda kioska diljem BiH

29.05.2018. 09:26 / Izvor: Akta.ba
iNovine investiraju u podizanje standarda kioska diljem BiH

Najveći regionalni lanac kioska iNovine u vlasništvu multinacionalne korporacije British i American Tobacco, krenule su u veliki investicijski ciklus.

Najveći regionalni lanac kioska iNovine u vlasništvu multinacionalne korporacije British i American Tobacco, krenule su u veliki investicijski ciklus kako bi podigli razinu usluge u BiH po uzoru na kioske u zapadnim zemljama.

iNovine su preuzele lance kioska Tobacco Press na području Federacije BiH i Lafka na području Republike Srpske, i sa ukupno 540 prodajnih mjesta postale najveći lanac kioska na teritoriju BiH. iNovine jedini imaju kioske i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj.

Premium usluga

Generalna direktorica iNovina Ajla Alimanović ističe da su kiosci iNovina od ulaska na tržište BiH prepoznati kao najbolje opremljeni kiosci s premium uslugom za potrošače, modernim izgledom i novom tehnologijom, a da će nakon integracije Tobacco Pressa i Lafke takvu uslugu omogućiti potrošačima diljem zemlje. Podizanje standarda rezultat je velikih ulaganja na tržištu BiH. I prije integracije Tobacco pressa i Lafke u iNovinama su mnogo investirali, čak 6,9 miliona KM, a iNovine BiH su dokapitalizirane sa 12 3 miliona KM.

U procesu integracije Tobacco Pressa samo su u tehnološku opremu i standardizaciju prodajnih mjesta i poslovnih procesa investirali dodatnih 1,2 miliona KM, sto se već vidi i u novim, ljepšim, modernijim i bolje opremljenim kioscima na mnogim lokacijama, posebno u dijelu Federacije BiH gdje su se nekadašnji kiosci Tobacco Pressa i fizički transformirali u moderna prodajna mjesta iNovina.

Pola menadžmenta čine žene

iNovine u BiH podižu standarde i u visokoj zastupljenosti žena na menadžerskim pozicijama. Žene u iNovinama čine 92 posto broja zaposlenih, a drže i 50 posto svih menadžerskih pozicija u kompaniji. Direktorica iNovina Ajla Alimanović uvjerena je da je takva struktura zaposlenika i menadžmenta jedan od ključnih razloga kvalitetne korporativne kulture i dobre atmosfere u kompaniji. 

Zapošljavaju više od 1.000 ljudi

U BiH iNovine zapošljavaju ukupno 1043  ljudi, pri čemu broj nije fiksan, jer raste u ljetnoj sezoni. Alminamović je kazala da oni nudi dugoročno održiva radna mjesta uz redovna primanja, a povrh toga svi zaposlenici iNovins dobivijaju redovne mjesečne stimulacije, uz mogućnost dodatnih stimulacija i nagrada za postignute rezultate.

"U ljetnoj sezoni zaposlenicima nudimo mogućnost dodatne zarade  na hrvatskoj obali, gdje u kioscima u to vrijeme značajno poraste  promet pa onda i potrebe za dodatnim zaposlenicima", ističe Alimanović.

Uz to iNovine nude mnoge opcije za edukaciju zaposlenika, a standardi sigurnosti i zaštite na radu premašuju standard  na tržištu. iNovine izdvaja i aktivan rad s mladima, u sklopu čega omogućuju zapošljavanje mladim talentiranim ljudima bez radnog iskustva.

Ilegalna prodaja duhanskih proizvoda najveći problem

Najveći problem u poslovanju kioska u BiH je ilegalno tržište, posebno duhanskih proizvoda, čija prodaja čini velik dio poslovanja. BiH je rekorder u Evropi po udjelu ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda, koje čini više od 40 posto vrijednosti ukupnog tržišta. Procjene govore da je samo sektor maloprodaje u posljednje četiri godine zbog toga izgubio između 400 i 500 miliona KM i brojna radna mjesta. To je prije svega posljedica akcizne politike koja je rezultirala drastičnim poskupljenjem duhanskih proizvoda, što su zaključili u svojoj analizi i u Upravi za indirektno oporezivanje.

U iNovinama vjeruju da će se stanje poboljšati provođenjem Akcijskog plana za borbu protiv sive ekonomije, kao i najavljenim izmjenama Zakona o akcizama kako bi se konačno zaustavilo širenje crnog tržišta.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti