Inspekcija će utvrditi kako je potrošen novac od boravišnih taksi

08.01.2018. 10:23 / Izvor: Večernji List
Inspekcija će utvrditi kako je potrošen novac od boravišnih taksi

Ostvareni prihod po turističkim zajednicama za 2016. iznosi 5,852.411 maraka

Uprava za inspekcijske poslove Federacije će, po nalogu Vlade FBiH, izvršiti nadzor nad namjenskim utroškom sredstava po osnovi prihoda od članarina i boravišnih prostojbi koje su ostvarile tursitičke zajednice u FBih od 2014. Do danas.

Naime, na jednoj od posljednih sjednica Vlade FBiH Federalno ministarstvo okoliša i turizma upozorilo je na činjenicu da nitko nikada nije izvršio nadzor nad sredstvima članarina i boravišnih pristojbi od 2014.

U 2014. godini nije izvršena preraspodjela iz sredstava članarina i boravišnih pristojbi, odnosno Vlada FBiH nije donosila odluke o usvajanju programa raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-povijesnog naslijeđa i očuvanje, zaštitu i obnavljanje prirodnog naslijeđa ostvarenih od članarina u turstičkim zajednicama i boravišnih pristojbi jer turističke zajednice, nakon donošenja ustavne presude kojom je utvrđeno da Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma u FBiH nije suglasan Ustavu FBiH, pravno ne postoje, navedeno je, između ostaloga, u spomenutoj informaciji.

Dalje se ističe kako, prema saznanjima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, sredstva odobrena korisnicima iz sredstava članarina i boravišnih pristojbi odlukom Vlade FBiH iz 2014. nisu isplaćena svim korisnicima niti Ministarstvo ima konačnu informaciju o izvršenim isplatama.

Sukladno navedenom, Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije u mogućnosti izvršiti nadzor nad namjenskim utroškom sredstava. Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizam predlaže Vladi FBiH da se izvrši nadzor nad namjenskim utroškom sredstava u 2014. s prijedlogom mjera od  Uprave za inspekcijske poslove FBiH te se o tome podnese izvješće Vladi FBiH.

U informaciji se također navodi kako su turističke zajednice ubirale sredstva ostvarena po osnovi članarine i boravišne pristojbe iako je sredinom ove godine donesen zaključak Vlade FBiH kojim se, između ostaloga, konstatira kako nema zakonske osnove za ubiranje i naplatu po osnovi članarina i boravišnih pristojbi od obveznika u korist turističkih zajednica sve do donošenja zakonskih i podzakonskih propisa na razini FBiH, koji će regulirati tu oblast.

Dalje se ističe kako ostvareni prihod po turističkim zajednicama za 2016. iznosi ukupno 5,852.411 KM. Najviše prihoda ostvareno je u Turističkoj zajednici Sarajevske županije, i to 1,837.814 KM, slijedi HNŽ s prihodom od 1,587.486 KM te Tuzlanska županija s 858.066 KM.

ZD županija ostvarila je prihod u visini od 238.427 KM, SB županija 219.421 KM, USŽ 114.087 KM, ZHŽ 102.033 KM, Posavska županija 37.065 KM, BPŽ 22.971 KM te HBŽ 0 KM. Turistička zajednica Federacije BiH ostvarila je prihod od 835.061 KM.                

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti