Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Inspekcija naredila načelniku Ilidže rješavanje zahtjeva JP Autoceste FBiH

27.05.2014. 12:11 / Izvor: eKapija.ba

Federalna upravna za inspekcije poslove Ministarstva pravde FBiH utvrdila je protivzakonito postupanje načelnika Općine Ilidža Senaida Memića i uputila naredbu da hitno riješi zahtjeve JP Autoceste FBiH.

Inspekcijskom provjerom spisa upravi inspektor je utvdio da su načelnik Ilidže i nadležna općinska služba grubo prekršili Zakon o upravnom postupku. Općinski načelnik ne samo da se oglušio na zahtjev za provođenje potpune eksproprijacije nekretnina za potrebe dionice autoceste LOT 3B koji je JP Autoceste FBiH još 2012. godine uputilo, već je naredio obustavu eksproprijacije na tom području.

Naime, prije mjesec dana samovoljnom odlukom načelnika Senaida Memića obustavljena je eksproprijacija nekretnina na Sarajevskoj zaobilaznici LOT 3B čime je dovedena u pitanje izgradnja autoceste na Koridoru Vc, koji je projakat od državnog interesa.

Spornom odlukom prekršen je i Zakon o eksproprijaciji koji nalaže da je eksproprijacije radi izgradnje saobraćajne infrastrukture prioritetna u odnosu na druge postupke eksproprijacije, jer se radi o općem interesu za Federaciju BiH, navodi se u saopćenju .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti