Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Inspekcija oduzela oko 780 m³ šumskih drvnih sortimenata

24.11.2018. 08:36 / Izvor: Akta.ba

Republička šumarska inspekcija je protekle sedmice u okviru aktivnosti na suzbijanju bespravnih sječa, krađa i nelegalnog prometa drvnih sortimenata, od nekoliko fizičkih i pravnih lica na području Gradiške oduzela oko 780 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, čija vrijednost se procjenjuje na oko 56.670 KM.

Navedene aktivnosti izvršene su uz podršku Policijske uprave Gradiška.

Inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da drvni sortimenti zatečeni kod subjekata kontrole nisu žigosani šumskim žigom, nisu obrojčeni i za iste nisu izdati otpremni iskazi, odnosno nemaju dokaz o porjeklu. Prema izjavi odgovornih lica drvni sortimenti potiču sa privatnih šumskih parcela, te je u nastavku postupka izvršena i kontrola iz oblasti gazdovanja privatnim šumama.

U okviru planskih zadataka, redovnih i vanrednih kontrola, republička šumarska inspekcija je u ovoj godini u 230 slučajeva oduzela šumske drvne sortimente u ukupnoj količini od 1.880 metara kubnih  čija vrijednost se procjenjuje na 153.810 KM.

Šumski drvni sortimenti su oduzeti na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu. Takođe, nadležnim Centrima javne bezbjednosti i tužilaštvima upućen je veliki broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima, te da je za iste potrebno provesti dodatne istrage.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti