Inspekcija utvrdila prekršaj i kaznila PJ Golf sa 3.500 KM

05.05.2020. 16:55 / Izvor: Fena
Inspekcija utvrdila prekršaj i kaznila PJ Golf sa 3.500 KM

Dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata danas je izvršio inspekcijski nadzor.

Nakon saznanja o održavanju zabave u ugostiteljskom objektu WF Komerc Sarajevo, PJ Golf 1 u Sarajevu, dežurni tim Federalnog tržišnog inspekotrata danas je izvršio inspekcijski nadzor kojim je utvrđen prekršaj iz Zakona o fiskalnim sistemima za koji je propisana novčana kazna od 3.500 KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da je skandalozno da je, uprkos svim zdravstvenim mjerama i preporukama te važećoj zabrani rada ugostiteljskih objekata u FBiH, organizovana zabava na kojoj se u zatvorenom prostoru okupio veći broj ljudi od dozvoljenog, bez poštivanja mjera distance, nošenja zaštitnih maski i rukavica i gdje su posluženi hrana i piće.

Na te okolnosti, u saradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo vrši inspekcijski nadzor nad poštivanjem mjera i preporuka Federalnog štaba civilne zaštite, te Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim su za kršenje preporuka zapriječene novčane kazne od 3.000 KM.

Iz FUZIP-a navode da su njihovi ispektori od proglašenja pandemije na granicama BiH na području FBiH rješenjima uputili više od 30.000 osoba koje su ušle u državu u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, što je, između ostalog, doprinijelo zadovoljavajućoj zdravstveno-epidemiološkoj situaciji u FBiH/BiH i relativno malom broju zaraženih osoba.

Dodaju da Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH.

Podsjećaju da su, od 15. maja 2020. i donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

Zaključno s 4. majem 2020. federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su 32.059 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Za kategorije osoba iz nove Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 144, a koja se primjenuje od 24. aprila 2020., federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 540 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 326 rješenja o izolaciji, te 147 rješenja za vozače, 27 rješenja za pogranične i 40 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćeno ukupno 3.560 državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 357 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Također, Inspektorat RS je dostavio podatke o 62 osobe kojim su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 274 vozača koji imaju prebivalište u FBiH. Inspektorat Brčko Distrikta je dostavio podatke za tri osobe kojim je jučer izdato rješenja o izolaciji, a koja imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Danas ističu mjere iz 308 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 25.869 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

"Pozivamo sve subjekte kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite broj 154. omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te upozoravamo da će, kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije u zajedničkim aktivnostima biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.", saopćeno je iz FZUIP-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti