Inspekcija zatvorila površinski kop Dubrave u Rudnicima Kreka

28.12.2018. 13:36 / Izvor: Akta.ba
Inspekcija zatvorila površinski kop Dubrave u Rudnicima Kreka

Federalni rudarski inspektor izdao je zabranu izvođenja radova na dijelu odlagališta zapad na površinskom kopu Dubrave.

Federalni rudarski inspektor izdao je zabranu izvođenja radova na dijelu odlagališta zapad na površinskom kopu Dubrave, Zavisnog društva rudnici Kreka Tuzla.

Prema riječima Zuhdije Tokića, predsjednika sindikalne organizacije ZD Rudnika Kreka Tuzla, inspekcija je na kopu boravila 25. decembra, kada su inspektori zaključili da postoje određeni nedostaci u radu na kopu u Dubravama.

"Radnici i dalje rade poslove koji su neophodni. Rade jedinice unutar kopa iako se ne radi na proizvodnji uglja, koja je do tada bila 3000 tona dnevno. Na ovom kopu zaposleno je oko 700 radnika“, kazao je Tokić. Tvrdi da je rješenje ispektora o zaustavljaju proizvodnje presedan koji „neće izaći na dobro, jer o čitavoj situaciji uprava Elektroprivrede BiH još uvijek nije iznijela svoj stav.

I dok su u ZD rudnici Kreka Tuzla zabrinuti zbog novonastale situacije, Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH kaže da nema razloga za zabrinutost jer su u ovom sindikatu svjesni da je energetskom sektoru Federacije BiH rudnik Dubrave prijeka potreba, kao i tuzlanskoj Termoelektrani te da očekuje da će ovaj problem ubrzo biti riješen.

Za večeras je zakazan sastanak operativnih timova iz Rudnika Kreka u Tuzli i Elektroprivrede BiH koji će analizirati novonastalu situaciju, a u ponedjeljak će biti održan sastanak generalnog direktorea Elektroprivrede i direktora Rudnika uglja Kreka u Tuzli sa federalnim rudarskim inspektorom i na tom sastanku će se pokušati iznaći rješenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti