Inspektorat RS suočen s kadrovskim problemom: Inspektori u deficitu

26.10.2017. 09:18 / Izvor: Nezavisne novine
Inspektorat RS suočen s kadrovskim problemom: Inspektori u deficitu

RS muku muči s inspektorima zaduženim za kontrole, pa tako ima samo jedan republički inspektor za socijalnu zaštitu.

RS muku muči s inspektorima zaduženim za kontrole, pa tako ima samo jedan republički inspektor za socijalnu zaštitu, po jedan inspektor za željeznički saobraćaj i radijacionu zaštitu, te dva rudarska inspektora.

"Inspektorat je suočen s problemom nedostatka kadrovskih kapaciteta, kako zbog budžetskih ograničenja, tako i zbog odliva službenika zbog prelaska na druga radna mjesta, kao i odlaska u penziju. Za pojedina mjesta je izuzetno teško pronaći kadrove koji ispunjavaju zakonske uslove u pogledu stručne spreme i potrebnog iskustva, a koji su spremni da rade za primanja koja su propisana zakonom, jer kao inženjeri određenih struka mogu ostvariti veća primanja u privredi", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Problem kadrovskog deficita, kako kaže, nastoje riješiti na način da u slučajevima gdje je to moguće u skladu sa zakonom jednog inspektora ovlaste za vršenje nadzora iz nekoliko različitih oblasti.

Pored kadrovskih poteškoća, inspektorima otežava rad i nedostatak materijalnih propisa.

"Veliki dio tehničke regulative je iz SFRJ, a dio propisa je neusaglašen. Često se direktive EU transponuju u naše zakone, a da se prethodno ne obezbijede uslovi za njihovu primjenu", navela je Makivićeva.

Inspektori za socijalnu zaštitu i željeznički saobraćaj kontrolišu mnogo stvari, a ima ih tako malo. Komplet održavanje željezničke infrastrukture, ispravnost vagona, njihovo održavanje, označavanje pruge i pružnih prelaza su pod nadzorom inspektora za željeznički saobraćaj, dok su pod kontrolom ispektora za socijalnu zaštitu centri za socijalni rad, gerijatrijski centri i svako drugo poštovanje Zakona o socijalnoj zaštiti.

Vinko Lolić, direktor Gerontološkog centra Banjaluka, kazao je kako rade vrlo ozbiljan posao koji zahtijeva kontrolu.

"U zadnje vrijeme imamo dosta privatnih domova i to je dobro, ali i oni bi trebalo da budu predmet kontrole kao i državne ustanove. Kod nas je nedavno ta jedina inspektorka bila, detaljno pregledala i dala nam visoku ocjenu. U suštini smo bili sretni što nas je posjetila jer svaka inspekcija je dobro došla", kazao je Lolić.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva kazali su da, s obzirom na raspored rudarskih objekata na prostoru RS i stalni razvoj ove privredne grane, kao i opis poslova rudarskog inspektora, smatraju da bi veći broj inspektora omogućio još kvalitetnije obavljanje posla.

"Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo, Tehnička inspekcija, koja je u sastavu Inspektorata, imala je do februara ove godine zaposlena tri rudarska inspektora. Jedan inspektor je otišao u penziju u februaru, tako da sada Republički inspektorat ima zaposlena samo dva rudarska inspektora", kažu u Ministarstvu.

Inspektori godišnje u prosjeku urade oko 26.000 kontrola u unutrašnjem nadzoru i preko 120.000 pregleda u spoljnotrgovinskom nadzoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti