Inspektori FUP-a u Zavodu u Pazariću

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Inspektori FUP-a u Zavodu u Pazariću

13.09.2019. 15:01 / Izvor: Fena

Inspektori Federalne uprave policije (FUP) - Terenskog ureda Sarajevo, danas su, postupajući u skladu s ovlaštenjima, posjetili Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, potvrđeno je Feni u FUP-u.

Posjeta Zavodu uslijedila je nakon što je njegov direktor Redžep Salić u Federalnom parlamentu upozorio na nehumane uvjete u kojima štićenici te ustanove žive, te navodne nezakonitosti koje su do toga dovele.

Službenici FUP-a su postupili u skladu s utvrđenim procedurama, a na temelju Salićeve prijave.

Salić je na nedavnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH  upozorio na „ogroman kriminal u Zavodu u Pazariću“, zatraživši promptnu reakciju nadležnih institucija.

Ti njegovi navodi izazvali su ogorčenje i brojne reakcije u javnosti.

U međuvremenu, resorno federalno ministarstvo formiralo je Komisiju koja treba da utvrdi okolnosti u vezi sa svim kapitalnim ulaganjima u spomenutom zavodu od 2009. do 2018. godine.

Između ostalih, reagirao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je danas izjavio kako su ga šokirale informacije koje je na  sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, objelodanio direktor tog zavoda.

PODIJELI:

TAGOVI:

inspektori

Pazarić

Zavod

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti