Inspektori na terenu: Mikrobiološki neispravno 20 posto kontrolisane hrane

12.07.2017. 16:04 / Izvor: Fena
Inspektori na terenu: Mikrobiološki neispravno 20 posto kontrolisane hrane

Tržišno-turistički i inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su u toku juna izvršili 470 timskih kontrola.

Tržišno-turistički i inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su u toku juna izvršili 470 timskih kontrola, koje provode radi suzbijanja sive ekonomije i rada nacrno na području Kantona Sarajevo.

"Zbog utvrđenih nedostataka su izdali 204 prekršajna naloga od 119.803 KM, a donijeli su i po dva rješenja o zabrani rada ugostiteljskih objekata i otklanjanju utvrđenih nedostataka", kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

Prilikom vršenja inspekcijskih nadzora izdali su: 113 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o radu FBiH, 36 prekršajnih naloga zbog kršenja odredaba Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, 21 prekršajni nalog zbog kršenja odredaba Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, 20 prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o mjeriteljstvu FBiH, šest prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, pet prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o kontroli cijena FBiH, dva prekršajna naloga zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača BiH te prekršajni nalog zbog kršenja Zakona o obrtu FBiH.

"Kantonalni inspektori rada su prilikom navedenih kontrola otkrili 55 neprijavljenih radnika", istakla je Brdarić.

Istovremeno, kantonalni sanitarni i inspektori za hranu vršili su pojačani sanitarni nadzor subjekata u poslovanju s hranom, koje svake godine provode u ljetnim mjesecima, a u svrhu prevencije od trovanja hranom.

U saradnji s ovlaštenom laboratorijom u proteklom mjesecu je pregledano 95 subjekata (proizvođači hrane, distributeri i ugostitelji), te je na laboratorijsku analizu uzeto 422 uzorka hrane i briseva radnih površina.

Prema dostavljenim mikrobiološkim ispitivanjima, od 122 uzorka hrane utvrđena je neispravnost kod njih 20 ili 7,37 posto, a od 300 uzoraka briseva radnih površina devet je bilo neispravno, što iznosi 6,66 posto.

Četiri objekta dobila su privremenu zabranu rada zbog neodgovarajućeg sanitarno-higijenskog stanja, a izdato je i sedam rješenja o zabrani prometa neispravne hrane. Izdato je i 28 prekršajnih naloga od 12.500 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti