Inspektori u BiH kaznili trgovine i ugostiteljske objekte sa 546.000 KM

05.08.2020. 13:04 / Izvor: N1
Inspektori u BiH kaznili trgovine i ugostiteljske objekte sa 546.000 KM

Inspektori samo u julu izvršili 9.849 inspekcijska nadzora te izdali 226 prekršajna naloga s novčanim kaznama u iznosu od 411.215 KM.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su samo u julu izvršili 9.849 inspekcijska nadzora te izdali 226 prekršajna naloga s novčanim kaznama u iznosu od 411.215 KM, dok su inspektori Inspektorata Republike Srpske u protekla dva mjeseca izvršili 9.300 kontrola s kaznama u iznosu od 104.400 KM.

"Od prestanka stanja nesreće u skladu sa zakonom i naredbama Kriznog štaba FBiH popis djelovanje je na kantonalnim i gradskim inspekcijama uz podršku šest inspektora zdravstvenog i inspektorata za hranu ove uprave. Uspostavljen je sistem sinhronizovanog djelovanja, razmjene informacija o izvršenin inspekcijskim nadzorima kao i poduzetim mjerama. Stvorene su pretpostavke za aktivno i pasivno djelovanje inspektora tokom ljetnjih mjeseci", rekla je za N1 šefica Ureda direktora FUZIP-a Merima Tanović.

Istakla je da FUZIP radi sa svim kapacitetima a da je na terenu redovno 60 sanitarnih inspektora koji vrše kako pojačane inspekcijske nadzore u smislu kontrola privrednih subjekata za poštivanje mjera tako i stavljanje u izolaciju osoba koje su ostvarile rizične kontakte.

FUZIP je donio 1.202 rješenja o otklanjanju nedostataka i više od 1.000 mjera i upozorenja, 226 pekršajnih naloga, devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja. Privredne subjekte su najviše kažnjavali i upozoravali zbog nepoštivanja minimuma obaveznih mjera kao što je nošenje maski i fizička distanca, korištenje dezinfekcionih sredstava, barijere... Riječ o trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić kazala je za N1 da inspektori, pored redovnih, vrše i kontrole i provjere poštivanja mjera koje su propisane. Privredne subjekte su najčešće kažnjavali zbog neodržavanja fizičke distance i nepridržavanja mjere o ograničenju broja korisnika u objektu.

"Nastavljamo s pojačanim nadzorom. Apelujemo na sve privredne subjekte da rad organizuju tako da ispoštuju navedene mjere u cilju ne samo zbog zaštite od kažnjavanja već i zaštite radnika. Upućujemo i apel građanima da pokažu odgovornost i budu pozitivan primjer u svojoj sredini", poručila je Makivić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti