Inspektori u FBiH nastavljaju borbu na suzbijanju sive ekonomije

19.12.2016. 13:02 / Izvor: Fena
Inspektori u FBiH nastavljaju borbu na suzbijanju sive ekonomije

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) od početka ove godine vrši pojačane inspekcijske nadzore.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da se inspekcijski nadzori u okviru sprečavanja sive ekonomije i rada nacrno provode u koordinaciji s Poreznom upravom FBiH, te je konstatovano da su ove aktivnosti doprinijele povećavanju broja legalno zaposlenih i na toj osnovi rasta doprinosa za PIO, zdravstvo i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) od početka ove godine vrši pojačane inspekcijske nadzore s posebnim akcentom na suzbijanju sive ekonomije i rada nacrno.

"Od 13. aprila do 11. decembra ove godine  u pogledu vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u unutrašnjoj kontroli na teritoriji Federacije BiH  izvršeno je 11.569 inspekcijskih nadzora i 199 kontrolnih nadzora, a izdato je 4.645 prekršajnih naloga u iznosu od 5.891.292 KM", kazao je Ajdinović na konferenciji za novinare u sjedištu FUZIP-a .  

Dodao je da je naplaćeno 2.628.793 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak,  izrečeno  1.089 upravnih mjera, izdato 807 rješenja o otklanjanju nedostataka  te izrečene 282 mjera privremene zabrane rada.

Također, od 3.692 kontrolirana privredna subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da 13 subjekata nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj,  863 subjekta nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodatu robu i izvršene usluge, a od 8.291 kontrolrsanih radnika, zatečeno je 735 radnika nacrno.

Rezultati iz pojačanih inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH, kako je kazao Ajdinović, bit će razmotreni na današnjem sastanku s direktorima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove koji predstavlja samo jedan u nizu njihovih sastanaka u toku ove godine, a sve radi zajedničkog efikasnijeg rada.

"Imamo u vidu i namjeru, ne samo što se tiče angažmana kantonalnih inspektora rada koji su u ovoj godini zajedno radili s Federalnom upravom za inspekcijske poslove već da ta saradnja pojačanim nadzorom bude proširena i na druge oblasti kontrole, prvenstveno tržišne  inspekcije jer svakako u 2017. mogu  najaviti itekakav obračun sa sivom ekonomijom i generalno radom nacrno. Nadam se  da ćemo s početkom godine imati i bolji zakonski okvir pogotovo u onom dijelu gdje smo mi kao Uprava dobili prostor od Vlade Federacije BiH da intervenišemo na ključnim propisima koji će nam dati nove alate, veći prostor i djelokrug u našim nadležnostima, ne samo Federalne već i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove", kazao je Ajdinović.    

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove danas je također izvršena primopredaja opreme za saobraćajne inspektore  koja se koristi u inspekcijskim nadzorima teretnih motornih vozila.

Naime, Federalna uprava za inspekcijske poslove u proteklom periodu je putem projekta ICIS koji implementira Svjetska banka u BiH, provela postupak nabavke opreme za saobraćajne inspektore FUZIP-a i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.

Planirano je da se svakom inspektoratu dodijeli jedan set opreme koji se sastoji od softvera za kontrolu radnog vremena – tahospeed, mobilnog skenera, mobilnog printera za auto i čitača kartica. Ta oprema će biti instalirana na postojeće laptope koje inspektori koriste u svakodnevnom radu.

Kako je istaknuto, očekuje se veća efektivnost inspekcijskih nadzora i efikasnost u primjeni propisa te doprinosi sigurnosti prometa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti