Inspirativni govornici 24. Business Cafea: Radi što voliš i bit ćeš uspješan

28.02.2019. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Inspirativni govornici 24. Business Cafea: Radi što voliš i bit ćeš uspješan

Govori su bili i više nego zanimljivi, ispunjeni detaljima iz privatnog i poslovnog puta.

U organizaciji Global Market Solutions agencije, sinoć je u Hotelu Europa održan dvadesetčetvrti Business Cafe koji je, slobodno možemo reći, zahvaljujući jako dobrom odabiru govornika, bio jedan od najposjećenijih, najinteresantnijih i najinteraktivnijih do sada. 

Una Bejtović, vlasnica i direktorica Bejtovic Communications i Nihad Softić, Founder & CEO School & School su bili i više nego inspirativni, donoseći iz svojih uglova ne samo poduzetničke, već i životne priče o ličnom i poslovnom preobražaju koji su imperativ svih uspješnih u onome što rade. 

Uspjeh nije stvar trenutka već svojevrsne sublimacije ličnog rasta, iskustva i znanja a najveću ulogu u samom uspjehu, kao preduslov istog, ima i odabir onoga čime ćete se baviti - to mora biti ono što volite raditi, što vam je pasija, bila bi ukratko po(r)uka održanog eventa. 

Govori su bili i više nego zanimljivi, ispunjeni detaljima iz privatnog i poslovnog puta ovo dvoje energičnih, pozitivnih, inspirativnih, produhovljenih i izuzetno sposobnih ljudi, što je uz interakciju sa prisutnima značilo i trajanje eventa duže od planiranog. 

Bejtovic Communications, agencija za odnose s javnošću nastala je kao rezultat dvije decenije rada u medijima i u odnosima s javnošću vlasnice Une Bejtović. U izjavi za Akta.ba, dotakla se bitnosti ovakvog eventa, te istakla ulogu pasije u onome što radite: 

"Zaista sam počastvovana prilikom da budem jedna od govornica na Business Cafe-u koji je zaista projekat drugačiji od drugih, jer je potaknuo cijeli proces pričanja pozitivnih priča u bosanskohercegovačkoj privredi. Sama sam bila gošćom mnogih Business Cafea i slušala o drugima i nisam se tretirala pretjerano, niti spektakularno uspješnom, gledajući i slušajući njihove priče. Međutim drago mi je da su organizatori prepoznali, da u nekoj mojoj poslovnoj priči, postoje neki elementi koji mogu biti drugima motiv i neka putanja kako na određni način graditi svoj vlastiti biznis. Ja svoj biznis nisam gradila planski, on se događao više intuitivno slijedeći svoje srce, slijedeći želju za profesionalnom i ličnom nadogradnjom, i mogu reći da su odnosi s javnošću za mene zaista disciplina koja oduhvata sve moje prethodne profesionalne i akademske reference. I sve što sam prije radila srcem, našla sam način da objedinim pod krovom agencije Bejtovic Communications pružajući te komunikacijske usluge za druge." 

Nihad Softić, CEO School & School, škole koja je bazirana na multi-inteligentnom programu, gdje učenici imaju priliku da pronađu svoj talenat i strast prema određenoj disciplini u kreativnom i stimulativnom okruženju kao izvoru sopstvene inspiracije i težnje, smatra da je glavni mjerodavni uspjeh ove škole u činjenici da djeca iz škole odlaze sretna. 

"Mi smo neformalna škola i sama riječ neformalna znači da podržavamo da nam djeca sjede i na klupi i na stolici i na podu. Takođe, djeca tokom nastave slušaju muziku, koja može biti pojačana i do kraja. Mi pričamo o formalnom obrazovanju u kojem djeca moraju ući na čas i šutiti 45 min, bez da smiju postaviti pitanje a da ne kažem zaustaviti nastavnika i zamoliti ga da ponovi neku određenu stvar. Dakle, neformalnost u obrazovanju po meni je jako bitna. Ovo je nova generacija - digitalna generacija i mi se moramo prilagođavati njima a ne oni nama. I napokon, došlo je vrijeme kad se škole moraju prilagođavati svojim polaznicima a ne da se polaznici prilagođavaju školama. Vjerovatno smo mi tu „pogodili“ jer ono što smatram najbitnijim je da djeca odlaze zadovoljna i sretna  što je naša najbolja referenca, a činjenica da se djeca vraćaju je znak kredibiliteta i uspješnog rada nastavnika", objasnio je za Akta.ba. 

Na pitanje šta je njegova preporuka roditeljima, kako da psihološki pristupe detekciji pravih talenata i afiniteta kod svoje djece u što skorijem uzrastu kako bi pravilnim usmjeravanjem ta djeca u daljem odrastanju imala što veći benefit, Softić savjetuje : 

"Moraju više posmatrati svoju djecu da bi otkrili taj talenat. I da podržavaju taj talenat. Samo posmatrati i vjerovati više u svoju djecu, to je po meni ključno."

Bejtović i Softić su zasigurno na svojim ličnim i poslovnim putima prošli određene preobražaje, ali malu iskru preobražaja su osjetili i doživjeli i svi prisutni, te neće biti iznenađenje ukoliko se baš neko od (sinoć) prisutnih odluči na pokretanje svoje poduzetničke priče. 

Business cafe je u svojoj osnovnoj svrsi namijenjen malim i srednjim preduzećima kao i svima koji žele pokrenuti vlastiti biznis, a ovaj je, vjerujemo, djelovao motivaciono i edukativno na više razina te zasigurno ispunio očekivanja kako organizatora tako i prisutnih. 

Akta.ba će i dalje podržavati pozitivne priče poduzetništva u BiH i biti ponosni partner. 

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti