Instalacija "Zvjezdani put" privremeno će biti izmještena na plato kod SCC-a

09.10.2020. 11:27 / Izvor: Akta.ba
Instalacija 'Zvjezdani put' privremeno će biti izmještena na plato kod SCC-a

Sa odlukom su se složili i autor instalacije Helmut Lutz, kao i njegov sin Clemens Lutz, koji je ujedno i član stručnog tima.

Clemens Lutz, sin autora instalacije “Zvjezdani put” Helmuta Lutza obišao je sa članovima stručnog tima Općine Centar nekoliko potencijalnih lokacija za privremeno izmještanje umjetničke instalacije iz parka “prof.dr. Nijaz Duraković” te je donesena odluka da to bude plato kod SCC-a na Marijin Dvoru.

Sa odlukom su se složili i autor instalacije Helmut Lutz, kao i njegov sin Clemens Lutz, koji je ujedno i član stručnog tima.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić formirao je stručni tim koji će pratiti proces demontaže, izmještanja i montaže instalacije na novu lokaciju, u čijem sastavu se pored predstavnika Općine i Clemensa Lutza, nalaze i predstavnici Ambasade Savezne Republike Njemačke, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Gradske uprave Grada Sarajeva te Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskoh naslijeđa Sarajeva, saopćeno je iz Općine Centar.

Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog odabira lokacije za privremeno izmještanje instalacije do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom Gradski centar Marijin-Dvor.

On je kazao da predstoji period loših vremenskih uslova, te da je odlučeno u cilju zaštite instalacije, da se proces demontaže, izmještanja i montaže na novu lokaciju prolongira za mart.

“Ukoliko se u međuvremenu pojavi još neka potencijalna lokacija, vrlo rado ćemo je predložiti”, kazao je.

Lutz je zahvalio na dobrodošlici te izrazio zadovoljstvo svim ponuđenim lokacijama za privremeno izmještanje.

“Sve ponuđene lokacije su dobre i prihvatljive, a tim je zajednički donio odluku da to bude lokacija kod SCC-a na Marijin Dvoru. Sretan sam da smo na ovaj način uspjeli riješiti problem, i da će se nakon privođenja zemljišta krajnjoj namjeni instalacija ponovno vratiti na Hastahanu koja je za nas jako simbolična”, kazao je Lutz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti