Instalirano 200 kolektora: Postavljen temelj za korištenje solarne energije

08.07.2016. 12:35 / Izvor: Akta.ba
Instalirano 200 kolektora: Postavljen temelj za korištenje solarne energije

Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna američkih dolara pri čemu je učesće Partnera 228.000 dolara.

Partner mikrokreditna fondacija  je projektom "Solarna energija kao budućnost razvoja", čija je realizacija počela u lipnju/junu 2011. napravila prve pionirske iskorake u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora.

Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna američkih dolara pri čemu je učešće Partnera 228.000 dolara,  a rađen je u suradnji sa USAID-om. 

Selma Jahić, direktorica sektora kreditnih plasmana u Partneru, kazala je da je jedan od značajnih rezultata projekta to što su kroz njega omogućili 20 kompanija da pokrenu vlastitu proizvodnju solarnih panela.

Navodi da su ove kompanije osim financijske podrške dobile i tehničku podršku da pokrenu proizvodnju. Svaka od ovih kompanija je dobila i 20.000 KM sredstava od toga 10.000 kredita te 10.000 KM grant sredstava.

Osim toga kroz njega su uspjeli podignuti svijest o važnosti korištenja obnovljive energije.

Prema riječima Jahić za vrijeme trajanja projekta financirali su ugradnju 200 solarnih sustava na 120 objekata. Ugradnjom solarnih kolektora na godišnjoj razini postignute su uštede od oko 50.000 KM. Proizvedeno je 240.000kWh što znači da se na godinu uštedi emisija CO2 od 180 tona.

Edin Majdančić, predsjednik udruženja Eko solar, koje predstavlja svih 20 proizvođača solarnih panela u BiH, kaže da su oni bili pioniski nositelji projekta i da su prvi u korištenju ove vrste zelene energije u BiH.

Apelirao je na nadležne da krenu sa donošenjem zakona o energetskoj efikasnosti kako bi omogućili proširenje ove proizvodnje i nova radna mjesta. Smatra da će za veće korištenje ove energije trebati edukacija građana, a samo Udruženje planira organizaciju edukacija po školama kako bi povećala svijest o važnosti upotrebe solarne energije i uštede koje ona može donijeti.

Zinaid Kovačević, predstavnik kompanije Zi-Mi d.o.o., koja je također bila uključena u projekt, istaknuo je da su svi sudionici projekta male kompanije koje bez pomoći ovog projekta ne bi mogle nastupiti na tržištu sa novom proizvodnjom.

Jedna od benefita projekta za kompanije je bilo to što im je projekt financijskim sredstvima pomogao da nabave potrebne materijale da pokrenu proizvodnju, a osim toga tu je bila i edukacija njihovih radnika o prozvodnji solarnih panela te predstavljanje na sajmovima. 

"Sve ovo nam je omogućilo da proširimo proizvodnju, povećamo broj zaposlenih", kazao je Kovačević.

Nermin Smajić, jedan od krajnjih korisnika projekta, koji je svoju peć na ugalj zamijenio sa peć na pelet i ugradio solarne panele kaže da je sa tim postigao značajne uštede već u prvoj godini korištenja panela.

"Moji računi za struju su manji, a na peletu imamo uštedu od 800 KM", prenio je on svoja iskustva prisutnima.

Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH, istaknuo je da oni podržavaju programe koji će pomoći BiH da bude bliže standardima koji se tiču zaštite okoliša.

Istaknuo je da su svi instalirsni solarni kolektori tijekom projekta proizvedeni u 20 lokalnih kompanija koje su pioniri u proizvodnji pločastih solarnih kolktora u BiH. Ističe da je Investiranjem u  ovaj projekt USAID polozio temelj za širenje proizvodnje solarnih kolektora u BiH.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti