Institucije BiH bez strateškog odgovora u slučaju Trgovske gore

19.02.2021. 08:59 / Izvor: Glas Srpske
Institucije BiH bez strateškog odgovora u slučaju Trgovske gore

Nadležne institucije BiH nisu na učinkovit način provele aktivnosti na osiguranju radijacijske i nuklearne sigurnosti i zaštite, koje se odnose na reagiranje na izgradnju skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Nadležne institucije BiH nisu na učinkovit način provele aktivnosti na osiguranju radijacijske i nuklearne sigurnosti i zaštite, koje se, između ostalog, odnose na reagiranje na potencijalnu izgradnju skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Navodi se to u izvještaju o obavljenoj reviziji učinka po pitanju aktivnosti institucija BiH na osiguranju zračenja i nuklearne sigurnosti, koji je sačinio Ured za reviziju institucija BiH, a koji bi se trebao predstaviti članovima Komisije za proračun i financije Parlamenta BiH sljedećeg tjedna.

Kao ključni problem, revizori su istakli da BiH nema definirane strateške korake u vezi s potencijalnom izgradnjom skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori te da nema jasnog odgovora na potencijalne scenarije u slučaju da Hrvatska ostane ustrajna u svojoj namjeri.

"Institucije BiH poduzimaju brojne aktivnosti kada je u pitanju protivljenje, ali na kraju sve te aktivnosti još uvijek nisu rezultirale definiranjem strateških koraka koje će BiH poduzeti kao odgovor na razvoj situacije", navodi se u ovom izvještaju.

Razlog nedostatka strateškog pristupa revizori su objasnili sporošću uspostavljanja radnih tijela i nepotpunim konsenzusom svih sudionika u procesu. Zbog svega toga, revizor je Vijeću ministara BiH dao preporuku da definira korake koji će biti odgovor na daljnji razvoj situacije.

To podrazumijeva intenziviranje suradnje između vlasti kako bi se pronašao optimalan pristup u određivanju budućih koraka koji će definirati pravovremeni odgovor bh. Vlasti na razvoj situacije i moguće scenarije, koji mogu imati negativne posljedice na okoliš i ljude u BiH.

Predsjedavajući Stručnog tima Emir Dizdarević kaže za "Glas Srpske" da je sve navedeno u reviziji tačno i da treba predložiti konkretne korake za dalje postupanje i da bi se s jednim takvim zaključkom pravni tim trebao pojaviti pred Vijećem Ministara.

"Dakle, pravni bi tim trebao vidjeti je li postupak strateške procjene u Hrvatskoj bio valjan, odnosno jesu li motivi Hrvatske i njihova Ministarstva prostornog uređenja bili u skladu s međunarodnim pravilima, a to znači je li prošao javnu raspravu, jesu li primjedbe su odgovorili i slično", rekao je Dizdarević.

Dodaje da, iako je izgubljeno puno vremena, trenutni sastav timova radi dobar posao i da je s nadležnim ministarstvom dogovoreno da će komunikacija između stručnog i pravnog tima biti češća, kako bi se doći do najboljih rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti