al
Institucije BiH treba da reaguju na odluku Kosova

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Institucije BiH treba da reaguju na odluku Kosova

22.11.2018. 08:18 / Izvor: SRNA

Privredna komora Republike Srpske ocijenila je odluku vlasti samoproglašenog Kosova o uvođenju carine od 100 odsto na proizvode iz BiH kao političku, zbog čega je neophodno da hitno reaguju nadležne institucije BiH.

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević izjavio je Srni da ova komora očekuje da na odluku Prištine reagiju i nadležni u CEFTA, kao i zvaničnici Brisela, jer se na ovaj način direktno krše međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini.

On kaže da u Privrednoj komori Republike Srpske osuđuju ovu odluku i smatraju da je potpuno neprihvatljiva, kao i da predstavlja nastavak aktivnosti započetih prije petnaestak dana, kada je samoproglašeno Kosovo uvelo porez od 10 odsto na uvoz proizvoda iz BiH.

"Ako posmatramo strukturu spoljnotrgovinske razmjene, samoproglašeno Kosovo nije u vrhu naših partnera. Razmjena Republike Srpske sa samoproglašenim Kosovom iznosi tek oko 0,5 odsto ukupne robne razmjene", rekao je Blagojević.

On je istakao da je za Srpsku svako tržište važno, posebno ako se u obzir uzme domaća privreda i činjenica da u ukupnoj razmjeni, koja je za devet mjeseci ove godine iznosila oko 33 miliona KM, oko 31 milion KM bio izvoz proizvoda Srpske na tržište Kosova.

Prema njegovim riječima, važno je da reaguju nadležni organi kako bi ova odluka što prije bila stavljena van snage i da domaća privreda ne bi trpjela dodatnu štetu.

BiH i Srbija juče su glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol, a jučer je zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj objavio na "Twetter" da je vlada u Prištini donijela odluku o uvođenju carina od 100 odsto na proizvode iz BiH i centralne Srbije "da bi zaštitila vitalne interese"a

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti