Institut za edukaciju VTKBiH organizirao skup špeditera

27.10.2014. 15:26 / Izvor: Fena

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu danas je organiziran skup špeditera u okviru kojeg su prezentirane aktivnosti Instituta iz oblasti špedicije, informacija o uspješnoj revalidaciji trening materijala i program VTKBiH kod FIATA-e

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu danas je organiziran skup špeditera u okviru kojeg su prezentirane aktivnosti Instituta iz oblasti špedicije, informacija o uspješnoj revalidaciji trening materijala i program VTKBiH kod FIATA-e (Međunarodni savez špediterskih udruženja)  i produženje saradnja s FIATA-om do 2020. godine.

Institut za edukaciju VTKBiH  - ECOS danas je dodijelio i 12 certifikata polaznicima projekta „FIATA škole špedicije“, a radi se o edukaciji u oblasti transporta i logistike.

Direktor ovog instituta Duljko Hasić je kazao da je edukacija organizirana za članice VTK i privrednike, koji će dobiti certifikat, diplomu o stečenom znanju u prethodnoj godini, u oblasti špedicije i logistike.

"Cilj je da pripremimo naše privrednike da znanja koja budu stekli mogu im koristiti u rješavanju izazova koji su pred njima i s druge strane da podignemo njihovu konkurentsku sposobnost da mogu preko granice, posebno u EU, koristiti i rješavati najsloženije izazove", kazao je u izjavi za medije Hasić.

Podsjetio je da je VTKBiH članica Međunarodnog saveza špediterskih udruženja i da je jedina institucija u BiH koja ima odgovarajuće ovlaštenje da radi cjeloživotnu edukaciju u ovoj oblasti za svoje članice.

Institucija FIATA škola špedicije obuhvata više od 40.000 špediterskih preduzeća iz 150 zemalja, s više od 10 miliona uposlenih stručnjaka.

"Cilj nam je da svojim članicama pružimo znanja koja će im služiti i biti na nivou onih koji dobijaju njihove kolege u zemljama zapadne Evrope i svijeta. I na taj način primjenjujemo standarde EU u ovoj oblasti da bismo mogli pomoći svojim članicama da obavljaju odgovarajuće, izuzetno složene poslove", rekao je Hasić.

Naglasio je da certifikat nije obavezan, ali da je neophodan prilikom poslovanja u ovoj oblasti, jer s ovim certifikatom privrednici mogu širom svijeta bez ikakvih prepreka i posebnih procedura obavljati svoje poslove i djelatnost.

Selma Muratović  iz kompanije Alfe-mi iz Živinica dobitnica certifikata,  u izjavi za medije kazala je da njihova firma 90 posto svog asortimana plasira na inozemno tržište, te da joj je ova škola pružila mogućnost da stekne nova znanja iz oblasti međunarodnog transporta, špedicije i carinske politike.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti