Institut za privredni inženjering Zenica prvi u BiH dobio obavezujući ISO 27001 za zaštitu ličnih podataka

13.07.2009. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
Institut za privredni inženjering Zenica prvi u BiH dobio obavezujući ISO 27001 za zaštitu ličnih podataka

Institut za privredni inženjering (IPI) uspješno je proveo certifikaciju a|TEST informacionog sistema procesa prikupljanja, obrade i distribuiranja podataka sa stanica tehničkog pregleda vozila po normi standarda ISO/IEC 27001. Time je a|TEST postao prvi informacioni sistem u BiH čiji su podaci zaštićeni u skladu sa ovim prestižnim standardom.

Mjere standarda ISO/IEC 27001 obuhvataju i implementaciju zahtjeva koje Zakon o zaštiti ličnih podataka čini obavezujućim za sve organizacije koje prikupljaju, obrađuju ili distribuiraju lične podatke, što je dio regulative koju BiH mora implementirati na putu ka EU.

Sistem a|TEST se sastoji od aplikacija i baza podataka firme a|NET implementiranih u okviru projekta za nadzor rada stanica tehničkog pregleda vozila i njihovo uvezivanje u jedinstven informacioni sistem, kojeg po odluci Vlade Federacije BiH provodi IPI.

Da bi dobio ovaj certifikat IPI je morao obaviti obimne pripreme, koje su uključivale intenzivan trening osoblja, implementaciju poslovnih i sigurnosnih tehnologija, te nabavku vrhunske opreme za obradu i čuvanje podataka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti