Vijesti

Integral inženjering će dokapitalizovati Rudnik krečnjaka i Tvornicu kreča iz Doboja sa 13.488.294 KM

19.01.2008. 13:46 / Izvor: Nezavisne novine


Kompanija "Integral inženjering" iz Laktaša i njihov holandski partner "Bohemian Lima BV" iz Hertogenboša dokapitalizovaće Rudnik krečnjaka i Tvornicu kreča iz Doboja sa 13.488.294 KM.

Dobojska preduzeća su u većinskom vlasništvu "Integral inženjeringa", a njihova dokapitalizacija biće obavljena drugom emisijom akcija putem privatne ponude.

Kapital Tvornice kreča biće povećan za 9.309.498 KM sa sadašnjih 1.538.460 KM, dok će poslije dokapitalizacije trenutni kapital Rudnika krečnjaka vrijedan 1.583.740 KM porasti za 4.178.796 KM. U slučaju Tvornice kreča Holanđani će unijeti 75 odsto novca, a ostatak "Integral", dok će u Rudnik krečnjaka laktaška kompanija unijeti 75 odsto, a "Bohemian Lima" 25 odsto novca.

Dragan Bojić, član Upravnog odbora za finansijska pitanja "Integral inženjeringa", kaže da je odluka o dodatnom investiranju u ova dva preduzeća donesena zbog ponovnog pokretanja proizvodnje u Tvornici kreča i povećanja iskorištenosti eksploatacije Rudnika krečnjaka.

"Dakle, osnovni motiv investiranja je povećanje obima posla i veća iskorištenost kapaciteta, što će kao krajnji rezultat imati i povećanje broja radnika i njihovih primanja. Ovim će biti stvoreni uslovi za bolji finansijski rezultat, koji je ključan za opstanak, rast i razvoj svakog preduzeća", istakao je Bojić.

Prema njegovim riječima, efekti ove investicije trebalo bi da budu proizvodnja kamenog agregata tokom cijele godine, što će uticati na povećanje proizvodnje i prihoda preduzeća i smanjenje troškova proizvodnje.

"U konačnici to će dovesti Rudnik krečnjaka do dobiti, što i jeste krajnji cilj", dodaje Bojić.

U Tvornici kreča i Rudniku krečnjaka zaposlena su 142 radnika, a prošlogodišnja proizvodnja iznosila je oko 400.000 tona frakcija u vrijednosti od oko 4,5 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti